OM eist 150 uur werkstraf voor schending ambtsgeheim

Volgens het OM hebben VVD’ers De Kruif en Ploeg de namen en cv’s van kandidaten voor de benoeming gelekt.

Foto Robin van Lonkhuysen / ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft vrijdag 150 uur werkstraf geëist tegen de VVD’ers Kathalijne de Kruif en Piet Ploeg uit Maarssen, zo schrijft persbureau ANP. De twee zouden opzettelijk vertrouwelijke informatie gelekt hebben over een burgemeestersbenoeming in de gemeente Stichtse Vecht.

Volgens de officier van justitie heeft ex-fractievoorzitter De Kruif (44) de namen en cv’s van kandidaten uit de vertrouwenscommissie voor de benoeming van een nieuwe burgemeester aan partijgenoot en ex-wethouder Piet Ploeg (57) gelekt.

Ploeg lekte op zijn beurt de vragen die aan de kandidaten gesteld zouden worden, plus een casus die in een tweede gesprek aan de kandidaten zou worden voorgelegd. De ex-wethouder stelde alle vertrouwelijke informatie beschikbaar aan burgemeesterskandidaat van de VVD, Rob Bats.

Afgeluisterd

Dat Ploeg en De Kruif informatie aan het lekken waren, kwam aan het licht omdat De Kruif haar telefoon werd afgetapt, want ze werd verdacht van het witwassen van wietgeld. Volgens de officier van justitie gingen de twee zeer geraffineerd te werk: ze voerden gesprekken vanaf een geheim nummer van De Kruif naar het nummer van de vrouw van Ploeg. De vrouw van Ploeg is arts en om die reden mag haar telefoon niet worden afgeluisterd.

Uit de gesprekken komt naar voren dat de twee grappen maken en zeggen “klik, klik, de AIVD is in de buurt” en “we hebben alles gedaan wat God en de burgemeester verboden hebben”.

Lees ook: het artikel van NRC-journalist Marcel Haenen over hoe de telefoontap bij De Kruif informatie opleverde over oud-wethouder Piet Ploeg en oud-burgemeester Bats.

Witwassen

De Kruif werd vorige week veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk, en 240 uur werkstraf voor het witwassen van geld. Ze kocht met geld dat was verdiend met hennepteelt onder meer drie auto’s, een jetski, een boot en een caravan.