‘Straf’ van spaarbank voor miljonairs

Rente betalen op spaargeld, het is een taboe dat nog geen bank heeft durven doorbreken. Maar in Duitsland waagt een spaarbank zich er nu toch aan. Topman Bernhard Uppenkamp van Sparkasse Oberhausen sluit zo'n „strafrente” voor zeer rijke klanten niet langer uit, meldden Duitse media donderdag.

Europese banken moeten sinds een paar maanden rente betalen op geld dat zij onderbrengen bij de Europese Centrale Bank (ECB). Onder normale omstandigheden zouden zij op zulke deposito’s rente ontvangen, net als ‘gewone’ spaarders, maar door ze in plaats daarvan te laten betalen hoopt de ECB de kredietverlening te stimuleren.

Uppenkamp riep donderdag bij presentatie van de jaarcijfers op tot meer politieke druk op de ECB. Want als die zijn beleid voortzet, valt niet uit te sluiten dat private klanten straks rente moeten gaan betalen op hun spaarcenten. Dat zal wel uitsluitend gelden voor klanten die met miljoenenbedragen aan komen zetten, benadrukte de spaarbank.

De voorzitter van de vereniging van Beierse spaarbanken suggereerde onlangs dat banken moeten overwegen hun overtollige tegoeden contant aan te houden, in plaats van het te stallen bij de ECB. De kosten voor het opslaan van grote stapels bankbiljetten (kluis, transport, bewaking) kunnen lager zijn dan de boete voor het stallen van geld bij de ECB. (ANP)