Marokko: VN weg uit W-Sahara

VN-chef Ban Ki-moon op bezoek in een Algerijns vluchtelingenkamp. Foto AFP

De VN moeten van Marokko binnen drie dagen alle internationale medewerkers terugtrekken uit de Westelijke Sahara. Marokko beschuldigt VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ervan niet langer neutraal te zijn in het conflict over het betwiste gebied. Ban noemde het Marokkaanse bestuur van de regio vorige week een „bezetting”. Marokko reageerde fel op die opmerking. Het dreigde al zijn troepen terug te trekken uit VN-vredesmissies, maar daar kwam het later op terug. Marokko annexeerde de Westelijke Sahara in 1975 toen Spanje zijn aanspraak op het gebied opgaf. Onlangs bezocht Ban vluchtelingenkampen van het Sahrawi-volk, dat aanspraak maakt op het gebied en een oorlog uitvocht tegen Marokko tot er in 1991 een bestand werd gesloten. Het Saharaanse onafhankelijkheidsfront Polisario wil een referendum over onafhankelijkheid, maar Marokko wil niet alleen een beperkte mate van autonomie. De rebellen dreigen nu met een hervatting van de oorlog. (AP)