Mogherini waarschuwt voor Libische vluchtelingenstroom

De EU-buitenlandcoördinator stelt in een vertrouwelijke brief dat er mogelijk een EU-trainingsmissie komt in het Noord-Afrikaanse land.

De Italiaanse EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini waarschuwt voor een exodus van vluchtelingen uit Libië. Foto Thierry Charlier/AFP

De Italiaanse EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini heeft de lidstaten gewaarschuwd dat er een nieuwe vluchtelingenstroom van 450.000 Libiërs richting Europa dreigt te komen. Mensensmokkelaars staan volgens haar klaar om de ontheemden over de Middellandse Zee te loodsen. De landen moeten daarom in actie komen, stelt ze in een vertrouwelijke brief aan de EU-ministers van Buitenlandse Zaken, die in handen is van persbureau Reuters.

“Er zijn meer dan 450.000 ontheemde vluchtelingen in Libië die mogelijk naar Europa zullen migreren”, waarschuwt de Hoge Vertegenwoordiger in haar schrijven. “Het voortdurende Libische conflict en de daarmee gepaard gaande wetteloosheid stelt smokkelaars in staat om vrijelijk hun gang te gaan.”

De internationale gemeenschap maakt zich al langere tijd zorgen om de situatie in Libië. Terreurgroepering Islamitische Staat (IS) heeft van de wetteloosheid na de val van Moammar Gaddafi gebruikgemaakt om voet aan de grond te krijgen in het Noord-Afrikaanse land. Inmiddels controleert IS een kuststrook van 200 kilometer, waaronder de stad Sirte. Franse en Amerikaanse commando’s voeren al maanden geheime operaties uit tegen de terreurgroepering in Libië.

Mogelijk trainingsmissie in Libië

In de brief aan de lidstaten stelt Mogherini dat de Europese Unie momenteel plannen maakt voor een civiele trainingsmissie in Libië. Politie- en antiterreureenheden in het land zouden daarmee moeten worden opgebouwd. Ook moet volgens de EU-buitenlandcoördinator de grensbewaking worden versterkt nu de burgeroorlog die woedt in Libië is overgeslagen naar Tunesië.

Libië heeft sinds de verkiezingen van 2014 twee parlementen en twee regeringen, die in oorlog zijn met elkaar. De regering in de hoofdstad Tripoli wordt gedomineerd door moslimfundamentalisten die zichzelf Libische Dageraad noemen. In de oostelijke stad Bayda zetelt de internationaal erkende regering, gedomineerd door liberalen en federalisten, die meer autonomie willen voor het oosten.

Regering van nationale eenheid

Inmiddels proberen de Vernigde Naties een regering van nationale eenheid te vormen in het Noord-Afrikaanse land die een einde moet maken aan de verdeeldheid en een verzoek tot internationaal ingrijpen kan doen. Dat wil nog niet erg vlotten, schreef NRC-redacteur Toon Beemsterboer eerder deze maand:

“Die regering wordt door geen van beide kampen erkend en kan niet eens voet op Libische bodem zetten. Het gevolg is dat buitenlandse grondtroepen voorlopig niet aan de orde zijn.”

EU-akkoord

Vrijdag bereikten Turkije en de EU een akkoord om een einde te maken aan de vluchtelingenstroom richting Europa. Daarmee wordt de route vanuit Turkije naar Griekenland over de Egeïsche Zee verder afgesloten. De vrees bestaat dat vluchtelingen en smokkelaars nu nieuwe routes richting het continent gaan zoeken, zoals bijvoorbeeld via Noord-Afrika.

In de marge van de EU-top overlegt Mogherini vrijdag volgens Reuters met de leiders van landen als Duitsland en Frankrijk over de situatie in Libië.

    • Jorg Leijten