KNVB: tien voetbalclubs in categorie 1

Clubs die door de voetbalbond in categorie 1 worden geplaatst zitten financieel in de gevarenzone.

Net als De Graafschap behoorde ADO Den Haag vorig jaar nog niet tot categorie 1. Foto: ANP

Tien clubs uit het Nederlandse betaald voetbal zijn ingedeeld in categorie 1, zo maakt voetbalbond KNVB vrijdag bekend. Clubs in deze categorie zitten financieel in de gevarenzone en staan onder curatele van de KNVB.

Het gaat om ADO Den Haag, FC Den Bosch, De Graafschap, Fortuna Sittard, N.E.C., RKC Waalwijk, Roda JC, FC Twente, VVV-Venlo en PEC Zwolle. ADO en De Graafschap zijn nieuwkomers in categorie ten opzichte van een jaar geleden. Eerstedivisionisten Telstar en FC Dordrecht maakten promotie naar categorie 2.

Clubs mogen zelf bepalen hoe ze hun financiële huishouding op orde krijgen. Het plan van aanpak dat bij de KNVB moet worden ingeleverd, moet de clubs binnen een termijn van drie jaar naar categorie 2 of 3 brengen. Wanneer een club zonder toestemming van het plan afwijkt kan de KNVB sancties opleggen, zoals het geval was bij FC Twente dat tot twee keer toe punten in mindering kreeg.

FC Twente

Om FC Twente was de afgelopen tijd het meest te doen. Door financieel wanbeleid stapten bestuursleden op en loopt de club het risico de proflicentie te verliezen.

KNVB-directeur Bert van Oostveen liet zich eerder deze maand ontvallen dat hij denkt dat de kans op nog een seizoen betaald voetbal voor club uit Enschede klein is.

ADO Den Haag

ADO Den Haag bevond zich vorig jaar nog niet in het rijtje clubs dat onder toezicht staat van de KNVB. De club uit de Hofstad wacht al enige tijd op geld van de Chinese eigenaar Wang Hui, maar die liet weten “geen geld in de club te investeren” zolang hij geen controle heeft op het beleid.

Ondanks dat ADO zwart op wit heeft staan dat Wang dit seizoen 3,7 miljoen euro investeert in de club, is de KNVB van mening dat het wachten nu te lang heeft geduurd.

    • Etienne Verschuren