The New York Times scherpt regels gebruik anonieme bronnen aan

The New York Times gaat de regeling omtrent anoniem brongebruik aanpassen. Dat schrijft de krant donderdag op de website. De aanscherping volgt nadat The New York Times twee keer in zes maanden een fout op de voorpagina maakte. Adjunct-hoofdredacteur Matt Purdy noemt verhalen die leunen op anonieme bronnen potentiële „journalistieke explosieven” waarmee zorgvuldig moet worden omgegaan. Het gebruik van anonieme bronnen wordt niet verboden door de krant, maar moet wel worden teruggeschroefd. Artikelen die voornamelijk gebaseerd zijn op informatie van zulke anonieme bronnen moeten worden bekeken door hoofdredacteur Dean Baquet of adjunct-hoofdredacteuren Purdy en Susan Chira, ook als die maatregelen het publicatieproces vertragen. Daarbij moeten journalisten voor gebruik van anonieme bronnen toestemming krijgen van hun leidinggevende, en moet de identiteit van de bron bij de journalist bekend zijn. (NRC)