Gasunie zet fors meer buitenlands gas om

Gasunie, de beheerder van het landelijke gastransportnet, heeft afgelopen jaar meer dan drie keer zoveel buitenlands gas geschikt gemaakt voor Nederlandse huishoudens en bedrijven als in 2014. Dat was nodig in verband met de lagere productie in Groningen, waar gas wordt opgepompt dat zonder aanpassing verstookt kan worden in bijvoorbeeld cv-ketels en kooktoestellen. Het kabinet heeft de gaswinning in Groningen sterk verlaagd om het risico van aardbevingen in te dammen. Daardoor moet meer gas worden geïmporteerd. Gas uit bijvoorbeeld Rusland heeft echter een andere samenstelling dan het Groningse gas en moet bewerkt worden voordat het in Nederland kan worden gebruikt. Gasunie, de beheerder van het gastransportnetwerk, converteerde afgelopen jaar 16,9 miljard kubieke meter gas door er stikstof bij te mengen. Dat was een jaar eerder nog 4,8 miljard kubieke meter. Om de gasvoorziening op peil te kunnen houden, wordt geïnvesteerd in uitbreiding van de productiecapaciteit voor stikstof.

Door stijgende kosten zag Gasunie de winst in 2015 met 50 miljoen euro dalen naar 553 miljoen euro. De omzet zakte licht tot 1,6 miljard euro, mede door een afname van het gastransport met ruim 4 procent. De overheid ontvangt als enige aandeelhouder een dividend van 332 miljoen euro. Dat is 30 miljoen minder dan vorig jaar. (ANP)