Longreads

Hoe gepensioneerden de enorme Britse juwelenroof klaarspeelden

Vanity Fair schreef een longread over de geruchtmakende roof, die leest als een spannend boek.

De geboorde gaten door een halve meter dikke muur om in de kluis te komen. AFP / Britse Metropolitan Police

Het was een misdaad die nogal tot de verbeelding sprak. April vorig jaar wist een bende in te breken bij het statige kluisjeshuis van de Londense wijk Hatton Garden. Via het dak en de liftschaft kwamen ze, met zwaar materieel, op een plek waar ze door een halve meter dikke muur konden breken en zestig tot zeventig kluisjes leegroofden. Miljoenen aan cash en juwelen werden ontvreemd.

Vanity Fair schrijft over de geruchtmakende roof in een longread, die leest als een spannend boek. Britse media stonden op hun kop na de diefstal, zo beschrijft de auteur Mark Seal. De buit werd destijds op honderden miljoenen geschat en media spraken al snel van de grootste roof in de Britse geschiedenis.

Een verslag van persbureau AP destijds

Er werd gespeculeerd over acrobatische capriolen die de bende zou hebben uitgehaald. Experts hadden het over professionals met de ervaring van militairen in hoge rangen. Anderen speculeerden over een Servische boevenbende, gespecialiseerd in diamantenroof.

Ondertussen zat een groep Britse mannen, van wie de meeste ouder dan zestig jaar of zelfs in de zeventig, na te genieten. De bende had bepaald niet het James Bond-gehalte van de boeven waarover werd geschreven. Sommigen hadden te kampen met hartproblemen, diabetes, slechte heupen of zelfs incontinentie. De chauffeur van de bende was half doof en werd steeds vergeetachtiger.

Leren op Youtube

Een van de initiatiefnemers van de roof was Brian Reader (76). Op zijn elfde werd hij voor het eerst gearresteerd voor een inbraak. Nadat hij in 1994 uit de gevangenis kwam voor een roof, liet hij zijn criminele carrière tijdelijk achter zich. Toen Reader prostaatkanker kreeg en niet veel meer had om voor te leven, begon het weer te kriebelen. De man ging zoeken naar gelijkgestemden en boeken en tijdschriften bestuderen, zoals The Diamond Underworld.

Zijn collega bendeleden leerden op YouTube over het door muren heen boren en in Forensics for Dummies over het niet achterlaten van vingerafdrukken. Seal beschrijft tot in de details hoe de mannen de misdaad voorbereiden, uitvoerden en hoe ze uiteindelijk – na weken te zijn achtervolgd – van hun bed werden gelicht. De buit blijkt inmiddels 18 miljoen euro te bedragen, een som die grotendeels nog niet is teruggevonden. Eerder deze maand hebben vijf van de bendeleden celstraffen opgelegd gekregen tot zeven jaar.

    • Liza van Lonkhuyzen