Hassan geplaatst voor finale 1.500 meter WK indoor

De atlete was met een tijd van 4.07,28 de snelste in de series. Zaterdag volgt de finale.

Sifan Hassan in haar race op de 1.500 meter tijdens het WK indoor in Portland. Foto Lucy Nicholson/Reuters

Atlete Sifan Hassan heeft zich vrijdag bij de WK indoor in het Amerikaanse Portland eenvoudig geplaatst voor de finale van de 1.500 meter. De 23-jarige Arnhemse was met een tijd van 4.07,28 de snelste in de series. Zaterdag volgt de eindstrijd.

Hassan, de regerend Europees kampioen outdoor op de 1.500 meter, kreeg vrijdag vooral concurrentie van de Ethiopische Gudaf Tsegay, die in de tweede serie lang in het spoor kon blijven van de Nederlandse en uiteindelijk 4.07,98 klokte. In de eerste voorronde was de Ethiopische Dawit Seyaum de snelste met een tijd van 4.09,05.

De Arnhem verklaarde na afloop tegenover persbureau ANP zich sterk te voelen:

“Deze race heb ik goed gelopen, terwijl het niet gemakkelijk was. Ik ben langzaaam naar voren gelopen en merk dan dat ik echt veel geleerd heb. Ik was het meest blij met de laatste honderd meter. Die sprint heb ik in de finale nodig. Ik ben zoveel beter dan twee jaar geleden in Sopot (waar Hassan teleurstellend vijfde werd op de 3.000 meter, red.).”

De finale wordt zaterdag gelopen om kwart over zeven ‘s avonds, Amerikaanse tijd. De Nederlandse atletiekliefhebber moet om kwart over drie zaterdagnacht de televisie aanzetten. Eerder op de dag komt onder meer Dafne Schippers in actie in de series op de 60 meter sprint.

    • Jorg Leijten