Google wil robotmaker Boston Dynamics kwijt

Alphabet, het moederbedrijf van Google, verkoopt robotbedrijf Boston Dynamics. Alphabet zou in gesprek zijn met onder andere webreus Amazon en autofabrikant Toyota over een mogelijke overname, meldt het financiële persbureau Bloomberg.

Met de verkoop zou Alphabet zich minder op robotica gaan richten. Google kocht Boston Dynamics nog maar kort geleden in 2013, als één van zijn grote, ambitieuze ‘moonshot’-projecten. Nu zouden er twijfels zijn over of het bedrijf wel binnen enkele jaren een commercieel product voor Alphabet zou kunnen maken. Uit een gelekt verslag van een vergadering in november zei een manager van Alphabet: „Als start-up van onze omvang kunnen we niet 30 procent of meer van onze middelen uitgeven aan dingen die tien jaar duren”. De top van Boston Dynamics zou op zijn beurt niet met Google-ingenieurs willen samenwerken.

Niet iedereen binnen Alphabet was daarnaast blij om met Boston Dynamics in verband gebracht te worden. Het pr-team van Alphabet zou bijvoorbeeld zorgen hebben over negatieve associaties met de bouw van enge, mensachtige robots. Boston Dynamics staat bekend om het maken van dier- en mensachtige machines. Vorige maand nog plaatste Boston Dynamics een video op YouTube waarin een robot-viervoeter op de been bleef terwijl het ‘beest’ een harde schop kreeg van een mens. Het filmpje werd miljoenen keren bekeken. (NRC)