Gezichten van celebrities in de mix

Morphen bestaat al heel lang. Maar een Duitse artiest brengt het niveau van gemixte gezichten naar nieuwe hoogtes.

Zomaar een greep uit de gemixte gezichten van beroemdheden.
Zomaar een greep uit de gemixte gezichten van beroemdheden. Foto screenshot Instagram/Gesichtermix

Hoe zou een kind van Hillary Clinton en Donald Trump eruit zien? En is iemand met de genen van twee van de knapste filmsterren - ik noem een Natalie Portman en Scarlett Johansson - nog knapper dan de dames zelf? Door gezichten digitaal te ‘morphen’ kun je het zien, en een Duitse artiest is daar bijzonder goed in.

Nieuw is morphen, een afkorting van metamorfose, niet. Sterker nog: je kunt het zelf gratis online uitproberen, en je eigen gezicht laten samensmelten met bijvoorbeeld dat van president Obama. Ook handig om te zien welke looks de baby van jou en je vriend of vriendin krijgt. Maar zo mooi als de Duitse artiest Gesichtermix (Duits voor ‘gezichtenmengsel’) beroemdheden op Instagram en Facebook laat samensmelten, zul je ze niet krijgen.

Software uit 1998

Om de gezichten te maken gebruikt de Duitser Photoshop en computerprogramma Morpher uit 1998, zo liet hij weten aan Business Insider. De software is zo oud dat het geen jpg-bestanden kan verwerken, het gangbare opslagformaat van afbeeldingen. De artiest moet plaatjes eerst laten omzetten in bitmaps, en vervolgens kan het twee uur duren voordat de computer klaar is met het mixen van twee gezichten.

Het resultaat is er echter niet minder om, en inmiddels heeft Gesichtermix al meer dan 150 morphs gemaakt. Bovendien blijkt op Facebook dat hij ook aan verzoekjes doet. Wie dus een mix van bijvoorbeeld Mark Rutte en Geert Wilders wil zien, hoeft het maar te vragen.