SeaWorld stopt met fokken van orka’s

Het Amerikaanse attractiepark SeaWorld stopt per direct met het fokken van orka’s. Dat laat het bedrijf donderdag in een verklaring weten.

SeaWorld werd al jaren bekritiseerd vanwege het gevangenhouden van de walvissoort voor het opvoeren van shows. Ook kwamen de afgelopen jaren twee mensen, onder wie orka-trainer Dawn Brancheau, in SeaWorld om doordat orka’s agressief werden door hun gevangenschap.

De orka’s die momenteel in SeaWorld verblijven zullen niet terug worden geplaatst in de natuur. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren geen orka’s uit de natuur opgenomen en werkt alleen met niet-wilde orka’s. Volgens SeaWorld zijn deze orka’s, door onder meer vervuiling, niet in staat te overleven in de natuur.

Volgens de bestuursvoorzitter van SeaWorld, Joel Manby, heeft het bedrijf veel bijgedragen aan het positieve imago van de orka in de wereld. Toch is het tijd voor verandering, zo zegt hij: „Tijden veranderen, en wij veranderen mee. Door dit onze laatste generatie orka’s te maken, vervullen wij onze missie van het bieden van waardevolle ervaringen aan onze bezoekers.”

SeaWorld Californië kondigde vorig jaar aan per 2017 te zullen stoppen met shows met orka’s. Redenen hiervoor waren de druk van de publieke opinie, nieuwe regulering en verliescijfers. SeaWorld Orlando en San Antonio stoppen in 2019. (NRC)