Gemoederen in Zuid lopen hoog op om kunst

Bewoners van de Théophile de Bockstraat zijn tegen de komst van een kunstwerk. „Dit zorgt voor epileptische aanvallen.”

‘Bron’: een van de drie objecten van het kunstwerk WEstLandWElls , gemaakt voor de Théophile de Bockstraat. Kunstwerk Femke Schaap

Ries Vriend en buren zijn boos. Boos omdat er straks een gevaarlijk kunstwerk van vijftien betonblokken en drie lichtmasten op het groenstrookje voor hun huizen op de Théophile de Bockstraat staat. Boos omdat hun kinderen dan niet meer veilig kunnen spelen. Omdat de verkeerssituatie nóg onveiliger wordt. Omdat het kunstwerk, een video-installatie, „epileptische aanvallen” zou kunnen veroorzaken, zoals een omwonende neuroloog in een bezwaarschrift schreef. En continu het licht en de beweging van een videoprojectie in je huiskamer: verschrikkelijk. Maar het meest boos zijn bewoners, verenigd in comité Debockstrook, nog wel dat er geen gesprek mogelijk is met de gemeente. Dat er juristen aan te pas moeten komen. Volgens een eigen buurtenquête is 96 procent tegen de komst van het kunstwerk.

Stadsdeel Zuid is vóór de komst. Afgelopen dinsdag was er een bewonersbijeenkomst, maar de strijd over dit werk duurt al veel langer – en wordt steeds heftiger. Op een eerdere vergadering: „Als u degene bent die blijft herhalen dat omwonenden het kunstwerk mooi vinden [...] dan wens ik u de ziekte. Ik ben er al ziek van, en dat is úw verantwoordelijkheid.”

Het kunstwerk WEstLandWElls bestaat uit drie objecten van een aantal betonblokken van 50 tot 280 centimeter; in de avond worden dit virtuele fonteinen dankzij een lichtspel, gemaakt door video-installatiekunstenares Femke Schaap. Het werd speciaal ontworpen voor de Théophile de Bockstraat in opdracht van het stadsdeel. Reden: de openbare ruimte heeft meer kunst nodig en het Vondelpark en het Rembrandtpark moeten met elkaar worden verbonden. Het definitieve ontwerp was af in 2012. Het stadsdeel kreeg een bouwvergunning; de plaatsing begon in december 2014. Pas toen kwam de buurt in opstand. Volgens de bewoners omdat ze „van niets” wisten, volgens de gemeente reageerde eerder niemand negatief op bijeenkomsten. In februari 2015 werd na een buurtprotest een nieuwe bouwvergunning aangevraagd omdat één verzameling betonblokken voor een onveilige verkeerssituatie zorgde; in augustus kreeg het stadsdeel een akkoord voor verplaatsing. Vervolgens ontving de gemeente 102 bezwaarschriften, die de gemeente liet behandelen door een onafhankelijke bezwaarschriftencommissie. Die verklaarde eind vorige maand de bezwaren ten aanzien van lichtoverlast en veiligheid ongegrond. De gemeente mag op 6 april beginnen. Het comité vreest dat het uitdraait op een rechtszaak.

En kunstenares Schaap, die al tijden met een afgemaakt kunstwerk zit, wat vindt zij? „Vervelend van de energie en de verkeerde informatie die verspreid wordt over mijn kunstwerk. Het is niet ‘levensgevaarlijk’.”

    • Daan Borrel