‘Geef Wilders een taakstraf’

Het proces tegen Wilders is live op tv. Gaan Marokkaanse Nederlanders het massaal volgen?

PVV-leider Wilders op verkiezingsavond, 19 maart 2014. Foto Phil Nijhuis / HH

De ogen van de Nederlands-Marokkaanse marktkoopman („geen naam graag, ik heb miljoenen klanten”) spuwen vuur zodra hij begint te praten over Geert Wilders. Een provocateur. Een volksvertegenwoordiger die polariseert. Een aantal dagen nadat Wilders een zaaltje PVV-sympathisanten om minder Marokkanen liet scanderen, deed hij digitaal aangifte tegen de politicus. De marktkoopman: „Mijn vader, mijn vrouw, zelfs mijn Hollandse schoonmoeder deed aangifte.”

Ze waren niet de enigen. Vrijdag begint in de extra beveiligde rechtbank op het Justitieel Complex Schiphol het proces tegen Geert Wilders. De uitspraken zijn inmiddels ruim twee jaar oud. Gaan Marokkaanse Nederlanders het proces volgen?

Volgens Farid Azarkan van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) wel. Azarkan denkt dat er veel interesse is voor het proces. „Zodra de zittingen beginnen zullen ze massaal gevolgd worden door de gemeenschap. Dit sneed in de ziel van de Marokkaanse Nederlanders. Je wordt neergezet als een soort kwaad.” De uitspraken zijn nog steeds een onderwerp voor veel Marokkanen, zegt hij.

Daar is op deze zonnige donderdagmiddag op de markt van het Bos en Lommerplein in Amsterdam-West weinig van te merken. De voertaal is Arabisch, veel vrouwen dragen hoofddoeken. De meeste Marokkaanse Nederlanders hebben de zittingsdatum niet in hun agenda gezet. Enkelen halen hun schouders op. Gehoord op de markt: „Wilders? Daar houden we ons in Amsterdam-West niet mee bezig.”

Vergeten is niet vergeven. De oproep om minder Marokkanen deed pijn en was beledigend, zeggen Marokkaans-Nederlandse marktbezoekers en buurtbewoners. Nabila El Khalfi (26, klantadviseur bij een Nederlandse bank) maakt zich zorgen over de toekomst: „Ik ben geboren en getogen in Nederland. Mijn vader woont hier al 45 jaar. Ik voel me Nederlands en Marokkaans. Moet ik met mijn kinderen in de toekomst naar Marokko verhuizen? Ik spreek niet eens goed Arabisch.”

En volgens Redouan El Jaouhari, bestuurslid van de Amsterdamse Badr-moskee, zijn de mensen nog steeds „niet blij”. „Er wordt een hele bevolkingsgroep gediscrimineerd. Dat verscheurt de maatschappij.”

Of Wilders gestraft moet worden? De marktkoopman en El Khalfi vinden dat de politicus een straf verdient. Geen celstraf of geldboete, zegt El Khalfi. Maar een taakstraf. „Laat hem werken op de Marokkaanse ambassade.”

    • Martin Kuiper
    • Milo van Bokkum