Terrorist raakt nationaliteit toch niet kwijt

Het voornemen van de Franse president François Hollande om veroordeelde terroristen het staatsburgerschap te kunnen ontnemen staat op losse schroeven. Nadat de Senaat donderdag een andere wetstekst aannam dan de Assemblée Nationale vorige maand, is het onwaarschijnlijk geworden dat een benodigde drievijfde meerderheid van beide kamers samen met de grondwetswijziging instemt.

Hollande verraste tijdens een zitting van Assemblée en Senaat op de maandag na de terreuraanslagen in Parijs vriend en vijand met het plan om terroristen met dubbele nationaliteit hun Franse paspoort af te nemen, zelfs als zij dat bij geboorte verkregen hadden. Maar de linkse meerderheid in de Assemblée dreigde niet akkoord te gaan omdat het plan tot ongelijkheid voor de wet zou leiden. Hierop maakte premier Valls de strafmaatregel alsnog toepasbaar op alle veroordeelde Franse terroristen, ook die zonder dubbele nationaliteit. Frankrijk zou verdragen ratificeren om te voorkomen dat stateloze burgers gecreëerd worden.

De door rechts gedomineerde Senaat heeft de wetstekst nu teruggebracht naar het oorspronkelijke plan uit november, formeel óók om statelozen te voorkomen. Maar de socialistische fractie in de Assemblée blijft tegen het creëren van „twee categorieën” burgers, waardoor nu een patstelling is ontstaan.

    • Peter Vermaas