EU-landen akkoord over voorstel voor Turkije

De landen bereikten vannacht overeenstemming over het voorstel dat Turkije vrijdag wordt voorgelegd.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verlaat de top donderdagnacht nadat het akkoord tussen EU-landen is bereikt. Foto: Virginia Mayo / AP

Regeringsleiders van EU-landen hebben donderdagnacht overeenstemming bereikt over het voorstel dat Turkije vrijdag tijdens de migratietop zal worden voorgelegd, meldt persbureau AP. Wat er precies is afgesproken is niet naar buiten gebracht, de gebruikelijke persconferentie na afloop van de vergadering werd afgelast.

Vrijdag zal de Turkse premier Ahmet Davutoglu aanschuiven bij de top. Een akkoord tussen de EU en Turkije moet een einde maken aan de vluchtelingenstroom via Turkije naar Europa. In ruil voor het stoppen van illegale migratie zal meer legale migratie worden toegestaan vanuit Turkije.

De Nederlandse premier Mark Rutte wilde inhoudelijk niets kwijt over het akkoord. Hij liet wel weten dat ondanks de overeenstemming tussen EU-landen er nog veel moet gebeuren om tot een akkoord met Turkije te komen:

“Maar ik denk dat we eruit kunnen komen, ik denk dat we eruit moeten komen.”

Ook de Franse president François Hollande bevestigde het akkoord, maar ging er niet inhoudelijk op in:

“De 28 lidstaten hebben overeenstemming bereikt over een voorstel. Het was laat in de avond, maar het is gelukt.”

Het akkoord tussen de EU-landen werd ook door de Luxemburgse premier Xavier Bettel bevestigd via Twitter:

Twitter avatar Xavier_Bettel Bettel Xavier Agreement on EU position, @eucopresident will present it to turkish Prime Minister before our @EUCouncil tomorrow

Humanitaire zaak

De Turkse premier Davutoglu zei vrijdagochtend bij zijn aankomst bij de top dat voor Turkije het humanitaire aspect tijdens de onderhandelingen voorop staat:

“Ik wil benadrukken dat we bezig zijn met een humanitaire zaak. Voor Turkije is dat geen kwestie van onderhandelen, maar van humanitaire, Europese waarden. Turkije heeft 2,7 miljoen vluchtelingen opgevangen, zonder veel hulp. De EU en Turkije hebben vandaag hetzelfde doel: het helpen van Syrische vluchtelingen.”

    • Etienne Verschuren