EU en Turkije bereiken vluchtelingenakkoord

Turkije en de EU hebben een akkoord bereikt over het indammen van de vluchtelingenstroom.

De Turkse premier Davutoglu ontmoet de Franse president Hollande voorafgaand aan de onderhandelingen tussen de EU en Turkije over de vluchtelingenstroom.
De Turkse premier Davutoglu ontmoet de Franse president Hollande voorafgaand aan de onderhandelingen tussen de EU en Turkije over de vluchtelingenstroom. Foto Stephane de Sakutin/Reuters

Turkije en de EU hebben ingestemd met een compromis van het plan om een einde te maken aan de vluchtelingenstroom naar Europa. Dat meldt de Finse premier Juha Sipila op Twitter.

Twitter avatar juhasipila Juha Sipilä Turkki-sopimus hyväksyttiin.

Sinds vanochtend werd onderhandeld over een plan dat donderdagavond was goedgekeurd door Europese regeringsleiders. Nadat de Turken een compromis hadden bereikt met een team van EU-onderhandelaars onder leiding van EU-president Donald Tusk, stemden ook de Europese regeringsleiders in met de laatste versie van het akkoord. Volgens correspondent Stéphane Alonso in Brussel moet het plan per 20 maart in werking treden:

“Dat is komende zondag al. In theorie betekent dat dat vanaf volgende week maandag mensen teruggestuurd kunnen worden. In de praktijk zullen Griekenland en Turkije nog veel voorbereidingen moeten treffen. Maar in principe wordt iedereen die na zondag binnenkomt teruggestuurd.”

De bedoeling is nu dat de Turkse premier Davutoglu aanschuift bij de Europese regeringsleiders om de deal officieel te beklinken. De belangrijkste component van de afspraak is dat vluchtelingen op Griekse eilanden worden teruggestuurd naar Turkije. Europa zal op haar beurt Syrische vluchtelingen uit Turkse kampen opnemen.

Cyprus en financiële steun

Ook Cyprus is akkoord. Het land had grote bezwaren tegen de eis van de Turken dat er op korte termijn vijf hoofdstukken over de toetreding van Turkije tot de EU geopend moesten worden. Dat lag gevoelig omdat Cyprus en Turkije in onderhandeling zijn over de samensmelting van het Griekse en het Turkse deel van het eiland. In het compromisvoorstel is nu afgesproken dat er op één terrein, dat van de begroting van Turkije, op korte termijn onderhandelingen worden opgestart. Wat betreft andere hoofdstukken worden er slechts voorbereidingen getroffen.

Een ander heikel punt was de financiële steun van Europa aan Turkije. Er is al 3 miljard toegezegd, maar de Turken eisten nog eens 3 miljard en klaagden bovendien over dat het reeds toegezegde geld te langzaam hun kant opkwam. Nu is afgesproken dat binnen een week beide partijen om de tafel gaan om te kijken welke projecten op korte termijn gefinancierd kunnen worden. Na 2018 zal bovendien nog een 3 miljard steungeld worden toegezegd. Tenslotte zijn ook een aantal juridische bezwaren opgelost.