Nieuwe kamers in graftombe Toetanchamon ontdekt

In de graftombe van de Egyptische farao Toetanchamon zijn nog twee onontdekte ruimtes, zo blijkt uit scans. De Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty liet donderdag weten dat achter een van de wanden metaal en organisch materiaal ligt.

Wat er precies in de twee kamers van het koningsgraf ligt, moet nog verder onderzocht worden. Damaty gaf geen commentaar op de vraag of er een koningsschat of mummies in de ruimtes liggen. Experts speculeren dat zich er de mummie van koningin Nefertiti bevindt. Toetanchamon, die stierf toen hij 19 was, is mogelijk in een tombe bijgezet die bestemd was voor Nefertiti, een van de echtgenotes van Toetanchamons vader. Haar buste is wereldberoemd, maar haar mummie is nooit gevonden.

Een team van Japanse onderzoekers maakte in november de radarbeelden en analyseerde deze. Eind deze maand doet het team nieuwe metingen. Daaruit kan volgens Damaty de „ontdekking van de eeuw” voortkomen.

De ontdekking van het koningsgraf, in 1922, was een revolutie in de archeologie. In de krappe ruimte werden duizenden voorwerpen gevonden die een nieuw licht wierpen op het vakmanschap en het dagelijks leven in het oude Egypte. (NRC)