Japanners ontdekken met radar twee nieuwe kamers in graftombe Toetanchamon

In de graftombe van de Egyptische farao Toetanchamon zijn nog twee onontdekte ruimtes, zo blijkt uit radarbeelden. De Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty liet donderdag weten dat achter een van de wanden metaal en organisch materiaal ligt.

Wat er precies in de twee kamers van het koningsgraf ligt, moet nog verder onderzocht worden. Damaty gaf geen commentaar op de vraag of er een koningsschat of mummies in de ruimtes liggen. Experts speculeren dat zich er de mummie van koningin Nefertiti bevindt. Toetanchamon, die stierf toen hij 19 was, is mogelijk in een tombe bijgezet die bestemd was voor Nefertiti, een van de echtgenotes van Toetanchamons vader. Haar buste is wereldberoemd, maar haar mummie is nooit gevonden.

Een team van Japanse onderzoekers maakte in november de radarbeelden in de graftombe. Die beelden werden de afgelopen vier maanden geanalyseerd. Eind deze maand doet het team nieuwe metingen om meer over de ruimtes te weten te komen. Daaruit kan volgens Damaty de „ontdekking van de eeuw” voortkomen.

Ontdekking van het koningsgraf van farao Toetanchamon in 1922 was een revolutie in de archeologie. In de krappe ruimte werden duizenden voorwerpen gevonden die een nieuw licht wierpen op het vakmanschap en het dagelijks leven in het oude Egypte. (NRC)