Duitse oud-minister Westerwelle (54) overleden

Hij stierf vrijdag aan de gevolgen van leukemie. Onder Westerwelle bereikte de liberale FDP het beste verkiezingsresultaat ooit

Guido Westerwelle op een archieffoto met bondskanselier Angela Merkel. Foto Fabrizio Bensch / Reuters

Guido van Westerwelle – tot 2013 minister van Buitenlandse Zaken in Duitsland – is vrijdag op 54-jarige leeftijd overleden. De voormalige leider van de liberale FDP-partij stierf aan de gevolgen van kanker, zo meldt zijn stichting op Facebook. Onder leiding van Westerwelle bereikte de FDP in 2009 het beste verkiezingsresultaat ooit.

Bij Westerwelle werd in juni van 2014 leukemie geconstateerd. Hij was op dat moment al geen bewindsman meer, na een stevige nederlaag bij de parlementsverkiezingen van 2013, waarbij zijn partij niet eens de kiesdrempel haalde. Vier jaar eerder kreeg de FDP nog 14,6 procent van de stemmen.

Als minister van Buitenlandse Zaken toonde Westerwelle volgens persbureau Reuters “militaire terughoudendheid”. Zo besloot Duitsland in 2011 niet mee te doen aan de NAVO-missie in Libië, in tegenstelling tot de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat besluit kwam de politicus uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen op veel kritiek te staan.

    • Joost Pijpker