Drie Britten aangehouden voor witwassen bitcoins

Bij huiszoekingen zijn grote sommen cash (in totaal ongeveer 90.000 euro), een boot en een dure auto in beslag genomen.

In een Haagse restaurant, onderdeel van de Bitcoin Boulevard, kunnen bezoekers betalen met de digitale munt.
In een Haagse restaurant, onderdeel van de Bitcoin Boulevard, kunnen bezoekers betalen met de digitale munt. ANP / Valerie Kuypers

Drie Britten zijn maandag aangehouden op verdenking van het witwassen van bitcoins. Dat meldt de politie vrijdag. Bij huiszoekingen zijn grote sommen cash (in totaal ongeveer 90.000 euro), een boot en een prijzige auto in beslag genomen.

Een 36-jarige hoofdverdachte, woonachtig in Amsterdam, zou op grote schaal bitcoins hebben gekregen van cybercriminelen. Dat virtuele geld zou hij, met hulp van de twee andere Britten die optraden als zogenoemde geldezels, hebben omgezet in cash geld. De term ’geldezel’ wordt gebruikt voor personen die hun bankrekening beschikbaar stellen aan criminelen, zodat geld kan worden doorgesluisd.

Volgens de politie verdiende de hoofdverdachte een aanzienlijk bedrag voor zijn diensten en heeft hij miljoenen euro’s witgewassen. De politie heeft het onderzoek naar de drie in samenwerking met de Britse National Crime Agency gedaan. De arrestaties van maandag houden geen verband met de tien arrestaties in januari in het kader van een groot internationaal onderzoek naar het witwassen van bitcoins.