Dit zijn de boeken die we deze week voor je bespreken

Met onder andere recensies van een heruitgave van W.F. Hermans’ ‘Mandarijnen op zwavelzuur’, ‘ Het schrift van Perle’ van Timothée de Fombelle, ‘Daisy Miller’ van Henry James en ‘Pluche’ van Femke Halsema.

 • W.F. Hermans: : Volledige Werken 16: Mandarijnen op zwavelzuur

  leonhard

  In de Volledige werken van W.F. Hermans is nu ook Mandarijnen op zwavelzuur opgenomen. Een boek dat ondanks de tijdgebonden polemiek nog steeds fascineert, juist omdat hij er een literair ideaal in stopte. Lees de recensie.

 • ●●●●●

  Wouter Godijn: De liefdesmachine

  wouter

  Aanvankelijk draait het in de roman De liefdesmachine van Wouter Godijn om frustratie en lichamelijkheid, maar in het laatste deel laat de even virtuoze als fysieke Godijn het realisme los. Dat is een tikje aan de late kant. Lees de recensie.

  Atlas Contact, 256 blz. € 21,99

 • ●●●●●

  Alicja Gescinska: Een soort van liefde

  alicja

  Filosoof Alicja Gescinska (1981) heeft met haar romandebuut Een soort van liefde eerder een ode aan vaderlijke wijsheid dan een boek over de liefde geschreven. Bij twee jonge vrouwen, Anna en Elisabeth, mondt een aanvankelijke poging zich te ontworstelen aan de vaderfiguur uit in een verzoening. Lees de recensie.

  De Bezige Bij, 240 blz. € 18,90

 • ●●●●●

  Timothée de Fombelle: Het schrift van Perle

  tim

  Het schrift van Perle is de nieuwe (jeugd)roman van de Franse schrijver Timothée de Fombelle (1973). Het boek is onder andere de weerslag van een meeslepende queeste die de ik-persoon door ‘een doolhof van herinneringen’ terugvoert naar de afgelegen woonplek van de zonderlinge Perle terechtkwam. Lees de recensie.

  Querido, 263 blz. € 16,99

 • ●●●●

  Atte Jongstra: Aan open zee

  atte

  Om een pensioentje op te bouwen reist een schrijver als ‘onbetrokken omstander’ naar wat eilandjes in de Oostzee. Atte Jongstra’s verhaal vol drank, seks en doden verandert in een huiveringwekkend anti-reisverhaal. Lees de recensie.

  De Arbeiderspers, 270 blz. € 19,99

 • ●●●●●

  Henry James: Daisy Miller

  henry

  In de novelle Daisy Miller (1878) van Henry James raakt een jonge stijve Brit gefascineerd door een vitale all-American girl in negentiende-eeuws Zwitserland. Hij doet zijn uiterste best om haar ordinair te vinden. Zo wordt haar dood een dubbelzinnig symbool. Lees de recensie.

  Wereldbibliotheek, 126 blz. € 17,99

 • ●●●●●

  Tim Parks: Thomas and Mary. A Love Story

  parks

  Het liefdesverhaal over Thomas en Mary van Tim Parks is het tegenovergestelde van wat de titel suggereert: dit is een donkere, claustrofobische liefdesgeschiedenis die door Parks analytisch wordt uitgeplozen. Lees de recensie.

  Harvill Secker, 342 blz. € 21,99

 • Roanne van Voorst: De beste plek ter wereld

  roanne

  Roanne van Voorst biedt in De beste plek ter wereld een sterke inkijk in de strijd tegen armoede, ellende en corruptie in een sloppenwijk van Jakarta. Maar daar buiten treedt een nieuwe generatie politici wel degelijk daadkrachtig op. Lees de recensie.

  Brandt, 240 blz. € 17,50

 • ●●●●●

  Olivier van Beemen: Heineken in Afrika

  olivier

  Journalist Olivier van Beemen is geraakt door Afrika en geboeid door Heineken en zijn bedrijfscultuur. En hij is niet lui. In het voetspoor van de bierbrouwer reisde hij over het continent en ging op onderzoek naar het succes en de mores van Heineken in een tiental, sterk uiteenlopende landen. Lees de recensie.

  Prometheus/Bert Bakker, 400 blz. € 17,50

 • ●●●●●

  Thomas Mallon: Finale

  thomas

  Drie biografieën en een bedwelmende roman portretteren de 40ste president van Amerika Ronald Reagan (1981-1989) als een man die in een mist van ‘bewuste onwetendheid’ verantwoordelijkheden wist te ontlopen, maar wiens vrouw hem redde. Lees de recensie.

  Random House, 480 blz. € 25,99

 • ●●●●●

  Femke Halsema: Pluche

  femke

  Femke Halsema legt in Pluche getuigenis af van ruim twaalf jaar in de politiek. Het boek biedt bij vlagen hilarische anekdotes en fascinerende vertellingen. Lees de recensie.

  Ambo/Anthos, 392 blz. € 19,99

 • ●●●●●

  Robert Kaplan: Duister Europa

  robert

  In de proloog van Duister Europa bekent de Amerikaanse publicist Robert Kaplan dat hij ‘veel te veel boeken heeft’. Maar hij wil ze niet wegdoen voordat hij ze nog eens door zijn handen heeft laten gaan. Duister Europa is de neerslag van al zijn grote gedachten. Lees de recensie.

  Spectrum, 328 blz. € 29,99

 • ●●●●

  Ian Buruma: Hun beloofde land

  ian

  De Britse grootouders van Ian Buruma kwamen uit Duits-joodse immigrantengezinnen. Ze verhulden hun afkomst en deden hun best te assimileren, maar hoorden er nooit echt bij. Lees de recensie.

  Atlas Contact, 280 blz. € 24,99

 • Lees ook

 • Column: Arjen Fortuin

  arjen

  De verovering van Nederland door de Duitse boeken is na vijf dagen nog niet voltooid, zag ik in de bestsellerlijst. Voorlopig is deze Boekenweek er een waarin we vriendelijk knikken naar de boekhandelaar in Lederhosen.

 • Interview: Joël Dicker

  joel

  Een jonge, knappe Zwitser. Na de bestseller De waarheid over de zaak Harry Québert is Joël Dicker een merk geworden.

  • Roderick Nieuwenhuis