OM: Wilders instrueerde publiek “minder, minder” te roepen

Vrijdag is de rechtszaak tegen Wilders begonnen met een regiezitting. Het proces begon tumultueus met een demonstratie. Zes mensen zijn aangehouden.

Geert Wilders in de Amsterdamse rechtbank.
Geert Wilders in de Amsterdamse rechtbank. Foto Peter de Jong/AP

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Geert Wilders er op de bijeenkomst op 19 maart 2015 van tevoren voor gezorgd dat het publiek “minder, minder” antwoordde op zijn vraag of de aanwezigen meer of minder Marokkanen wilden. Dat zei officier van Justitie Wouter Bos vandaag bij de regiezitting van de rechtszaak tegen de PVV-leider.

De aanklager zei dat Wilders in zijn toespraak op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen gebruik maakte van “de klassieke regels van de retorica”. De PVV-leider zou volgens het OM gebruik hebben gemaakt van een vraag-en-antwoordspel met de aanwezigen. Hij zou er voor gezorgd hebben dat het publiek het juiste antwoord gaf door van tevoren tweemaal PVV’ers de zaal in te sturen die het publiek instrueerden.

Demonstratie en aanhoudingen

Bij aanvang van de rechtszaak tegen Geert Wilders hadden zich zo’n dertig demonstranten verzameld bij de rechtbank in Schiphol. De PVV-leider arriveerde vanochtend in de extra beveiligde raadszaal per politie-escorte voor de zaak rondom zijn “Meer of minder Marokkanen?”-uitspraak.

De demonstranten zijn lid van de anti-islambeweging Pegida. Een aantal van hen heeft volgens ANP een varkensmuts op en ze hebben afbeeldingen bij zich met daarop de tekst “Wilders for president”. Ze vinden de vervolging van de PVV-leider, die is aangeklaagd voor belediging van Marokkanen op grond van ras en het aanzetten tot discriminatie en haat, onterecht. Redacteur Marcel Haenen is bij de rechtszaal aanwezig:

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Aanhangers Wilders wachten PVV leider op bij begin strafzaak op Schiphol. https://t.co/IDGet1oagB

De marechaussee heeft in de buurt van Schiphol zes mensen aangehouden die op weg waren naar het proces. Volgens ANP trof de marechaussee messen en pepperspray in de auto’s van de arrestanten aan. Niet duidelijk is wat de mannen van plan waren, maar ze zijn meegenomen voor een proces-verbaal.

‘Derderangs burger’

De officier van Justitie Wouter Bos begon het proces door te zeggen dat veel mensen zich gekrenkt voelen door de uitspraken van Wilders. “Ik voel me nu een derderangs burger”, verklaarde een van de eerste mensen die aangifte deden tegen Wilders. Aangevers zijn voornamelijk van Marokkaanse afkomst maar ook autochtone Nederlanders deden aangifte. Onder hen waren ook meelopers, “Maar dat mag het beeld niet vertroebelen”, zei Bos. Hij wees er ook op dat onderzoek naar vijftien aangiftes “geen serieuze steekproef” was. De verdediging koos voor hoogbejaarde Marokkanen, in Marokko geboren.

“Geen verrassing dat die niet weten hoe de juridische hazen lopen.”

De rechtszaak begon vlak nadat Wilders een spoedoverleg had met zijn advocaat Geert-Jan Knoops. Dat liet de raadsman vrijdagochtend weten aan de Telegraaf. De twee hadden een onderhoud over de strategie van de verdediging nadat donderdag een deel van de pleitnota van Knoops uitlekte en werd gepubliceerd door het AD. Knoops vermoedt dat zijn computer is gehackt. Hij heeft de rechter gevraagd de strafzaak te schorsen omdat hij wil dat er een onderzoek komt naar het lek.

Wilders noemde in een reactie op het uitlekken het proces “een farce“, maar kwam wel opdagen vanochtend.

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders In de zaal - rechtbank. https://t.co/uPwM7uqTpv

Regiezitting

Vrijdag vindt een regiezitting plaats over de uitspraken. Dat betekent dat de beschuldigingen aan het adres van Wilders niet inhoudelijk besproken zullen worden. Wel komt de stand van zaken in het vooronderzoek aan bod, en kunnen zowel het OM als de verdediging andere onderzoekswensen opgeven.

In de zaal zitten naast tientallen journalisten en vele cameraploegen ook zeker zes PVV-Kamerleden. Ook zijn er een aantal van de advocaten aanwezig van de mensen die aangifte deden tegen Wilders.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Dertig fans buiten en zes PVV parlementariërs onder aanvoering @Martinbosma_pvv binnen bij strafzaak #Wilders https://t.co/mqJMcvRm59

In totaal hebben vijftig mensen een verzoek tot schadevergoeding ingediend tegen Wilders. Meer dan 6.400 mensen deden aangifte tegen de PVV-leider.

Volg hier de tweets van Marcel Haenen:


Een livestream van de rechtszaak is te vinden bij de NOS.