Hoe tampons een politiek probleem werden voor Cameron

De Europese leiders hadden donderdagavond een werkdiner over de vluchtelingencrisis. Maar de Britse premier David Cameron had iets anders op het menu staan: een tampontaks.

Op tampons en maandverband wordt in het Verenigd Koninkrijk 5 procent btw geheven. Tot groeiend ongenoegen van vrouwen, die erop wijzen dat het om noodzakelijke producten gaat. En dat op de lijst van essentiële goederen waarop geen btw wordt geheven scheermesjes staan, en bijvoorbeeld ook jaffa cakes, chocoladekoekjes met sinaasappelvulling.

Alleen bleek Cameron de btw niet eenzijdig te kunnen afschaffen. Daarvoor is overeenstemming van de overige Europese lidstaten nodig. Waarop de tampontaks door eurosceptici werd aangegrepen als hét voorbeeld van de oneerlijke regels die ‘Brussel’ oplegt.

En met het naderende referendum – in juni stemmen de Britten over hun lidmaatschap van de EU – werden tampons opeens een gevaarlijk politiek probleem voor Cameron. Conservatieve Lagerhuisleden dreigden de woensdag ingediende begroting weg te stemmen, waarin de regering beloofde dat het geld dat de tampontaks opleverde naar vrouwenorganisaties zou gaan. Voorstanders van een vertrek uit de EU, een Brexit, dreigden met de taks campagne te gaan voeren. En de grootste groep nog twijfelende kiezers zijn vrouwen.

De Europese Commissie kwam Cameron opnieuw tegemoet. Een al aangekondigde herziening van de btw-regels leidde woensdagavond bij het diner tot de zin:

„De Europese Raad verwelkomt het voornemen van de Commissie voor meer flexibiliteit van lidstaten op het gebied van btw, wat voorziet in de optie tot het afschaffen van btw op sanitaire producten.”

In Londen werd het gevierd. „Dit laat zien dat de Britten een machtige, zelfbewuste stem in een hervormde EU zijn, en een hervorming kunnen bepleiten die ten goede komt aan miljoenen”, zei minister van Financiën George Osborne.

    • Titia Ketelaar