Terrorist achter aanslagen in Parijs zit vast

Na een grote politieactie in Brussel is de man opgepakt die ervan wordt verdacht de aanslagen in Parijs te hebben gepland.

Speciale politie-eenheden in de straten van Molenbeek. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

De opluchting is zichtbaar op de gezichten van mensen die zich verzamelen in Molenbeek bij Brussel – daar is vrijdagmiddag een grote politieactie begonnen. „Ik heb gezien hoe de politie hem in zijn been schoot”, zegt een omstander.

Kort daarna komt de Vlaamse commerciële zender VTM met de bevestiging van het Belgische federaal parket: Salah Abdeslam is gepakt.

Vier maanden zochten Belgische inlichtingendiensten naar de meest gezochte terrorist van Europa, die een sleutelrol speelde bij de aanslagen in Parijs november vorig jaar. België kreeg internationale kritiek vanwege het onderzoek dat zich voortsleepte en maar geen zichtbare resultaten opleverde. Maar vrijdag is het dan toch gelukt. Internationale media verdringen zich bij het begin van de Vier-windenstraat in Molenbeek om een glimp op te vangen van de antiterreuracties verderop. Een helikopter cirkelt nog boven de wijk, mogelijk op zoek naar nog andere handlangers.

Acties begonnen dinsdag

De vangst van Abdeslam vrijdag is het resultaat van acties die eerder deze week dinsdag begonnen bij een huiszoeking elders in Brussel. Bij een routinecontrole zochten Belgische en Franse agenten – samenwerkend in een Joint Investigation Team – naar sporen van de productie van valse paspoorten. Maar na het forceren van de deur van het pand werden de agenten beschoten met riot guns en kalasjnikovs.

>Eén van de verdachten in het pand werd gedood bij de actie, twee sloegen op de vlucht. De identiteit van de doden werd een dag later bekendgemaakt: de 35-jarige illegaal in België verblijvende Algerijn Mohammed Belcaïd. Zou hij de man zijn die de agenten zou leiden naar het netwerk van Abdeslam? Pas vrijdagochtend vond de politie in het pand in Vorst, ook bij Brussel, aanwijzingen daartoe. Op een drinkglas werden vingerafdrukken gevonden van Abdeslam. Getwijfeld werd er niet: de afdrukken dateerden van na de aanslagen in Parijs. Het voedde de speculatie dat Abdeslam mogelijk één van de twee voortvluchtigen van dinsdag zou zijn.

Infograph_terreurnetwerk

Nieuws lekte uit: politie in actie

Besloten werd dat het Joint Investigation Team zaterdag pas tot verdere antiterreuracties over zou gaan, maar een Franse journalist lekte het nieuws over de vondst van de vingerafdrukken op het glas.

Daarna was er geen tijd meer te verliezen. Vrijdagmiddag werd er een grootschalige actie opgezet in de Brusselse gemeente Molenbeek en daarna ging het snel. Een pand werd binnengedrongen en een uur later vertellen getuigenissen dat Abdeslam bij de actie in zijn been geschoten is.

Helemaal vlekkeloos liep de Frans-Belgische samenwerking niet

Vier maanden gebeurde er ogenschijnlijk niets. Frankrijk en België sloegen tijdens een antiterreurtop op 1 februari de handen ineen, om samen het onderzoek efficiënter op te gaan zetten. Was dat de sleutel tot het succes van vrijdag?

Opluchting is er natuurlijk vooral in België, omdat het land na de aanslagen in Parijs internationaal te kijk werd gezet als een mislukte staat. De terreur was made in Belgium was de toon: „Hier in Brussel werden terroristen gekweekt en liet men ze gewoon hun gang gaan.” Die kritiek sloeg diepe wonden.

Dat België nu in samenwerking met Franse agenten eindelijk resultaat boekt, moet voelen als een bevrijding. Helemaal vlekkeloos liep de Frans-Belgische samenwerking overigens niet. Toen dinsdag bij de eerste huiszoeking de acties nog gaande waren, haastte de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve zich in Parijs om een persverklaring te geven. Rondom het team van de Belgische premier Charles Michel zorgde dat voor enorme irritatie. Logisch: in Brussel waren ze nog bezig met een riskante operatie en een Fransman streek ondertussen de eer op. Maar alle politieke gevoeligheden ten spijt voerde vrijdagavond een gevoel van triomf de boventoon.

Hollande vraagt om uitlevering

Bart De Wever, partijvoorzitter van de grootste regeringspartij in België N-VA: „De minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon [zijn partijgenoot, red.], had beloofd Molenbeek op te kuisen. Hij heeft woord gehouden.”

Frankrijk zal België nu vragen om de uitlevering van Abdeslam, zei de Franse president Hollande tijdens een persconferentie met de Belgische premier Michel. De in België geboren Fransman Abdeslam was volgens de president „direct betrokken” bij de aanslagen in Parijs en moet daarom op Franse bodem worden berecht. Michel noemde antiterreuracties van vrijdag een groot succes tegen de strijd tegen het terrorisme, waarop Hollande zei dat de strijd nog niet afgelopen is: „We hebben nog niet iedereen.”

In totaal zijn vijf mensen opgepakt bij de politieacties. Naast Abdeslam stond nog een van de verdachten die is opgepakt op een opsporingslijst. De andere drie zijn leden van het gezin dat onderdak bood aan Abdeslam.

In Molenbeek staat Mimoun Bouhla. Hij was vanuit Den Haag naar Molenbeek gekomen voor een bezoek aan zijn zus. Maar haar straat waar de acties plaatsvinden, is volledig afgezet. Bouhla: „Ik heb mijn zus Farida net gebeld. Zij mag haar huis niet uit en ik kan haar kant niet op. Ze heeft me gevraagd haar kinderen te zoeken, die staan hier ook ergens en mogen er ook niet door. Aan de telefoon zei Farida net dat ze erg blij is dat Abdeslam nu eindelijk opgepakt is, want die gast is levensgevaarlijk.”

Om 20.35 uur wordt de straat eindelijk vrijgegeven. Mimoun haalt opgelucht adem. Hij kan weer naar zijn zus.