Bierbrouwerij InBev schendt auteursrecht

Foto: Vincent Mentzel

Bierbrouwerij InBev is veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 40.000 euro aan fotograaf Vincent Mentzel vanwege het schenden van het auteursrecht. Dat bepaalde de rechter vrijdag in Amsterdam.

De uitspraak is het gevolg van een door Mentzel aangespannen kort geding. De fotograaf beschuldigt InBev ervan dat zij, zonder toestemming van Mentzel, één van zijn foto’s hebben bewerkt en aangeboden  aan verschillende horecagelegenheden in Amsterdam, Amstelveen, Eindhoven en Zwolle voor commercieel gebruik.

Het gaat om een een foto van supporters tijdens de wedstrijd Feijenoord-Ajax in 1969. InBev heeft het merk van het bierflesje van een supporter op de voorgrond gewijzigd van Oranjeboom naar Jupiler. Zowel het wijzigen van de foto, als de verspreiding ervan zou in strijd zijn met het gesloten contract. De rechtbank beaamde dit.

Eerdere pogingen de zaak onderling op te lossen zijn mislukt. Ronald Vles, advocaat van Vincent Mentzel, laat weten een aanbod van 30.000 euro begin maart af te hebben gewezen. Hij noemt het een „belangrijke” uitspraak voor zaken over het auteursrecht:

“Er kan geen misverstand bestaan over hoe ernstig het bewust fotoshoppen van een dergelijke foto is.”

Het is nog niet bekend of één van beide partijen in beroep gaat tegen de uitspraak. Brouwerij InBev was niet bereikbaar voor commentaar.