Premier Michel bevestigt derde arrestatie - Frankrijk wil uitlevering

We sluiten het liveblog

Hiermee sluiten we het liveblog af. Dit zijn de belangrijkste gebeurtenissen rondom de antiterreuracties in Molenbeek:
- Omstreeks 16.30 werd vrijdag bij een grootscheepse politieactie in de Vier-Windenstraat in Sint-Jans-Molenbeek terreurverdachte Salah Abdeslam opgepakt.
- Abdeslam is bij de actie in zijn knie geschoten en overgebracht naar een ziekenhuis dat zwaarbewaakt wordt.
- Naast Abdeslam werden er vrijdag nog vier mensen opgepakt, waaronder Abdeslam zijn handlanger Monir Ahmed Alaaj, alias Amine Choukri. Ook hij werd in zijn been geschoten en is afgevoerd naar een ziekenhuis. De andere drie mensen die zijn opgepakt, zijn leden van het gezin die onderdak boden aan Abdeslam
- Frankrijk zal België nu vragen om de uitlevering van Abdeslam.
- Er waren vrijdag in totaal drie huiszoekingen. Twee in Molenbeek en één in Jette.
- Om 20.30 was de politieactie volledig afgelopen.
- Zaterdag komt om 10.00 uur de Nationale Veiligheidsraad bijeen.

Parket noemt uitlevering Abdeslam "voorbarig"

Hoewel Frankrijk wil dat Abdeslam aan Frankrijk uitgeleverd wordt, lijkt het federale parket in België daar geen haast mee te maken, aldus de VRT. Volgens de zender gaat het parket daarmee in tegen de minister van Justitie die de uitlevering "een formaliteit" had genoemd. Echter, noemde een woordvoerder van het federale parket vrijdagavond berichten daarover "voorbarig" en "te vroeg".

Drie huiszoekingen

Er waren vrijdag in totaal drie huiszoekingen. Twee in Molenbeek en één in Jette.

Foto's van de politieactie

Bekijk door op deze link te klikken de In beeld die NRC maakte van de politieactie in Sint-Jans-Molenbeek vrijdag.

Vijf mensen opgepakt bij antiterreuracties

Het Belgische Federaal Parket heeft zojuist bekendgemaakt dat er vrijdag bij de antiterreuracties in totaal vijf mensen zijn opgepakt. Naast Abdeslam stond nog een van de verdachten die is opgepakt op een opsporingslijst. De andere drie mensen die zijn opgepakt, zijn leden van het gezin die onderdak boden aan Abdeslam

Frankrijk vraagt om uitlevering

Frankrijk zal België nu vragen om de uitlevering van Abdeslam, zei Hollande net tijdens de persconferentie met de Belgische premier Michel. De in België geboren Fransman was volgens de president "direct betrokken" bij de aanslagen in Parijs en moet daarom op Franse bodem worden berecht. Hollande denkt niet dat de zoektocht nu voorbij is: er zullen nog meer arrestaties in verband met Parijs volgen, stelt hij.

Franstalige zender: actie in Molenbeek voorbij

Volgens de Franstalige zender RTBF is de actie in Sint-Jans-Molenbeek inmiddels voorbij, maar officieel is dat nog niet bevestigd.

Michel: drie arrestanten, onder wie Abdeslam

Bij de politieactie in Molenbeek zijn inderdaad drie mensen aangehouden, bevestigt premier Charles Michel nu in een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Hollande. Een van de arrestanten is Salah Abdeslam, aldus de Belgische regeringsleider. Michel sprak van "een succes in het gevecht tegen terrorisme".

Felicitaties van Obama aan België

Premier Charles Michel kreeg zojuist telefoon van president Obama. Die feliciteerde hem met de arrestatie van Salah Abdeslam.

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Congratulations from @POTUS Belgium and France stand united in the fight against terrorism @fhollande @Elysee https://t.co/Ktz8RfUoqV

Opluchting bij burgemeester Molenbeek

Burgemeester Françoise Schepmans van Sint-Jans-Molenbeek is opgelucht dat Salah Abdeslam na meer dan 120 dagen eindelijk is opgepakt. Tegen VRT zegt ze over de invallen:

“We waren aan het begin bang, omdat er nog een twintigtal kinderen op school was. Nu hebben we ze kunnen evacueren. We wachten op het einde van de operatie.”

Voor Schepmans is het nu belangrijk dat er een einde komt aan het terroristische netwerk in Molenbeek, dat “sterk was ingebed” in de deelgemeente. Want sinds de aanslagen in Parijs – en ook daarvoor al - kwam de wijk geregeld in het nieuws als broedplek voor jihadisten. Lees hier het profiel dat NRC vorig jaar over Molenbeek maakte.

Explosies tijdens de uitzending van de VRT

Journalist schrikt live van twee nieuwe explosies, zojuist in #Molenbeek. pic.twitter.com/CX1Nh04NQN

— Terrorisme Monitor (@TerreurMonitor) March 18, 2016

Een van de arrestaties op beeld

Video van de schietpartij en arrestatie van één van de personen vandaag in #Molenbeek, mogelijk Salah Abdeslam. pic.twitter.com/DXFC2b9vmY

— Terrorisme Monitor (@TerreurMonitor) March 18, 2016

In beeld: politieactie in Molenbeek

Foto Dirk Waem / AFP

Foto Dirk Waem / AFP

Foto Geoffrey van der Hasselt / AP

Foto Geoffrey van der Hasselt / AP

Foto Geoffrey van der Hasselt / AP

Foto Geoffrey van der Hasselt / AP

Meer aanhoudingen bij politieacties

Volgens VRT Radio is er nog een derde persoon aangehouden in Molenbeek. Ook andere media melden dit, maar het bericht is nog niet bevestigd door de politie.

Explosies in Molenbeek

Na een moment van stilte zijn er volgens Belgische media nu weer explosies te horen in Sint-Jans-Molenbeek. In het pand waar Abdeslam zich mogelijk ophield, zitten nog twee mensen. Die weigeren het pand te verlaten. Intussen twitterde VTM zojuist deze foto van een van de arrestaties:

Twitter avatar VTMNIEUWS VTM NIEUWS [VIDEO] Is dit het moment waarop Salah Abdeslam wordt opgepakt? https://t.co/zrFTX4IRd6 https://t.co/JjkfNN3pDr

Officieël: arrestant is Salah Abdeslam

Inmiddels is ook officieel bevestigd dat Salah Abdeslam is aangehouden, stelt VTM. Dat is duidelijk geworden uit de formele identificatie van de arrestanten. Wie de andere persoon is die vrijdagmiddag werd aangehouden is nog niet bekend. De politie van Brussel geeft om 20.30 uur een persconferentie.

NCTV: hopelijk nu slag toegebracht aan IS

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) hoopt dat door de arrestatie van Abdeslam een "slag is toegebracht" aan terreurgroep Islamitische Staat. Wel is het volgens het orgaan om "alert en waakzaam" te blijven, stelt de NCTV tegenover persbureau ANP. "Er zijn immers aanwijzingen voor andere plots".

Twitter avatar DickSchoof DickSchoof #NCTV volgt ontwikkelingen #molenbeek nauwgezet. Het lijkt erop dat hiermee slag is toegebracht aan plannen ISIS 1/2

Eerder deze week stuurde de coördinator nog een zogeheten dreigingsbeeld naar de Tweede Kamer. Daarin meldde de instantie dat het dreigingsniveau in Nederland nog steeds "substantieel" is, omdat de kans blijft bestaan dat een aanslag plaatsvindt. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er overigens niet.

Profiel over Abdeslam

De Franse krant Le Monde schreef vorig jaar een uitgebreid profiel over Abdeslam naar aanleiding van politieverklaringen over de jihadist. Lees de vertaling daarvan - Salah Abdeslam wil 'een ander uiterlijk' - hier.

Hollande en Michel in overleg

De Belgische premier Charles Michel spreekt momenteel met de Franse president Hollande. Beide politici waren vrijdag in Brussel om tijdens de Europese top te spreken over een vluchtelingenakkoord met Turkije. Nadat duidelijk werd dat de politie een klopjacht was gestart, hebben Michel en Hollande dat overleg verlaten.

Twitter avatar CharlesMichel Charles Michel Suivi des opérations policières avec le Président de @fhollande Opvolging van de politie acties met Franse president https://t.co/6QX5QAHVWw

Het moment van de arrestatie

De Franstalige zender RTL maakte een foto van het moment van de arrestatie:

Twitter avatar VTMNIEUWS VTM NIEUWS Foto van het moment dat een van de verdachten wordt ingerekend, mogelijk #SalahAbdeslam. https://t.co/kRBKlrENwc

Staatssecretaris: we hebben hem!

Hoewel de officiële identificatie nog moet plaatsvinden, is staatssecretaris Theo Francken van Asiel en Migratie al zeker van de identiteit van de arrestant. Hij tweet:

Twitter avatar FranckenTheo Theo Francken We hebben hem.

De feiten op een rij

Nu het even rustiger is in Molenbeek, zetten wij de feiten even op een rij:

  • Even na 17.00 uur begon in Sint-Jans-Molenbeek een grootscheepse antiterreuractie, gericht op de twee mannen die bij de eerdere invallen van dinsdag waren ontsnapt.
  • Na invallen van de politie werden twee mannen opgepakt. Een van hen is Salah Abdeslam, die betrokken was bij de aanslagen in Parijs.
  • Abdeslam en zijn handlanger raakten allebei gewond in hun been en zijn overgebracht naar een ziekenhuis.
  • In het pand waar de mannen werden aangetroffen, zouden volgens media nog meer mensen zich verschuilen. De politie doorzoekt het gebouw nu.

'Meer mensen in huis Molenbeek'

In het huis waar Abdeslam werd aangetroffen, zitten volgens bronnen bij de politie nog zeker twee mensen, meldt VTM Nieuws. Zij weigeren zich over te geven. De politie zet daarom een drone in om de bovenste verdiepingen van het pand af te speuren.

Foto Francois Lenoir / RTL

Foto Francois Lenoir / RTL

Dode van dinsdag ook gezocht om 'Parijs'

Vlak voor de invallen in Molenbeek begonnen maakte het federaal parket bekend dat de man die dinsdag bij een andere actie werd gedood waarschijnlijk ook gezocht werd in verband met de Parijse aanslagen. De 35-jarige Mohammed Belcaïd gebruikte “zeer waarschijnlijk” namelijk de valse naam Samir Bouzid. Die identiteit stond sinds december al op de arrestatielijsten van de Franse en Belgische politie.

Hollande: nog geen bevestiging

Ook de Franse president François Hollande heeft het nieuws over de politieactie inmiddels vernomen. Vanaf de Europese top in Brussel kan Hollande echter nog niet bevestigen dat de actie gericht is op Abdeslam, zo meldt Reuters.

Politie tegen VTM: Abdeslam levend gepakt

Salah Abdeslam is levend opgepakt bij de antiterreuractie, meldt de korpschef van de politie aan VTM Nieuws. Hij is gewond, net als een handlanger die eveneens werd opgepakt. Beide mannen zijn volgens VTM gewond geraakt in hun been en naar het ziekenhuis gebracht.

Twitter avatar VTMNIEUWS VTM NIEUWS [BREAKING] Salah Abdeslam levend gevat bij politieactie in Molenbeek. Dat bevestigt politie aan VTM NIEUWS. https://t.co/5w7DbYT0Wf

De locatie van de antiterreuractie

Belgische premier verlaat EU-top

De ontwikkelingen in de deelgemeente zijn zodanig serieus dat de Belgische premier Charles Michel de EU-top over migratie in Brussel hebben verlaten, zo meldt De Standaard.

Meerdere schoten gelost

VTM Nieuws meldt dat bij de actie in Molenbeek – waar eind vorig jaar meermaals politieacties plaatsvonden – meerdere schoten zijn gelost. De politie zou tegen de zender hebben bevestigd dat de actie is gericht op Abdeslam. De Franstalige krant La Libre Belgique stelt dat er zeker één gewonde is gevallen.

Bekijk hier beelden van de antiterreuractieDe Belgische politie is vrijdagmiddag een grote antiterreuractie begonnen in Sint-Jans-Molenbeek, een deelgemeente onder de rook van Brussel. Doelwit zijn volgens Belgische media de twee terreurverdachten die dinsdag ontsnapten bij de opsporingsactie in Vorst. Een van hen is mogelijk Salah Abdeslam, de nog voortvluchtige verdachte van de aanslagen in Parijs.

Volgens de Standaard hebben agenten meerdere straten afgezet. De politieactie zou zijn gepland voor zaterdag, maar moest worden vervroegd nadat bekend werd dat de vingerafdruk van Abdeslam was gevonden in het appartement in Vorst. Of de 26-jarige Abdeslam een van de gevluchte mannen is, kon het federaal parket nog niet bevestigen.

De 26-jarige Abdeslam wordt gezien als een belangrijke verdachte van de aanslagen in Parijs van vorig jaar, die aan 133 mensen het leven kostte. Hij zou onder meer auto’s en appartementen hebben gehuurd die werden gebruikt bij het voorbereiden van de aanslagen. Ook zette hij mogelijk andere aanslagplegers voor hun daad af met de auto.