Agenten gearresteerd om afpersing en mishandeling

In Antwerpen-Noord en Borgerhout worden ze de ‘roversbende van Mega Toby en Sproetje’ genoemd: vier Antwerpse agenten die zijn gearresteerd op verdenking van afpersing. Hoe de agenten aan de bijnaam komen, is door intern onderzoek van de politie wel duidelijk geworden, zo meldt de Gazet van Antwerpen.

In cafés in de twee Antwerpse buurten hielden de agenten een soort razzia’s waarbij ze politiebusjes voor de deur reden en binnen illegale vreemdelingen ondervroegen. Daarop namen ze twee of drie illegalen mee naar een verlaten rangeerterrein naast het Antwerpse spoor. Daar moesten de slachtoffers geld en eventueel drugs afgeven. Volgens een bron van de Gazet deelden de agenten bij verzet flinke klappen uit. Soms raakten de slachtoffers wel 800 euro kwijt. „This is money from Belgian State”, zouden ze te horen hebben gekregen. Maar waarschijnlijk staken de agenten het geld in eigen zak.

Het nieuws werd woensdag naar buiten gebracht door de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. „Als deze feiten worden bewezen, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps”, zei De Wever. De telefoons van de verdachten zijn de voorbije maanden getapt door de dienst Intern Toezicht van het korps. Een van de agenten is volgens de krant De Morgen lid van een oorspronkelijk Albanese familie die bekend is in het Antwerpse misdaadmilieu.

De inspecteurs, tussen de 24 en de 34 jaar oud, werden donderdag voor de onderzoeksrechter geleid en ondervraagd. Drie bleven er vastzitten op beschuldiging van afpersing, diefstal met geweld en mishandeling.

De vierde agent is vrijgelaten, maar hij is net als de andere drie geschorst, zo maakte De Wever donderdagmiddag bekend.

De Antwerpse politie kwam de voorbije maanden vaker in opspraak. De krant De Standaard maakt melding van diverse mishandelingen die tot ophef leidden. Volgens korpschef Serge Muyters bewijst het interne onderzoek naar de agenten in de laatste zaak dat de politie zelf orde op zaken stelt.