Advocaat Wilders legt lijst met onderzoekswensen op tafel

Mocht de rechtbank de eisen van Knoops inwilligen dan is de kans groot dat het proces pas over een jaar begint.

Het proces tegen de PVV-leider wegens zijn oproepen voor “minder Marokkanen” in 2014 is gestart met een regiezitting. Foto Remko de Waal / ANP

Advocaat Geert-Jan Knoops van PVV-leider Geert Wilders heeft tijdens de regiezitting in het Wildersproces een lijst met nadere onderzoekswensen op tafel gelegd. Knoops wil onder meer deskundigen horen om context te geven aan de verweten beweringen.

Mocht de rechtbank de eisen van Knoops inwilligen plus het verlangde onderzoek uitvoeren naar hoe zijn conceptpleitnota kon uitlekken naar het Algemeen Dagblad (AD), dan is de kans groot dat het proces pas over een jaar begint. Redacteur Marcel Haenen is bij de rechtszaal aanwezig en volgens hem zal de rechtbank naar alle waarschijnlijkheid vrijdag niet meer besluiten hoe en nu verder.

Twitter avatar MarcelHaenen Marcel Haenen Haagse persrechter Wijnnobel acht kans bijzonder klein dat rechters vandaag nog besluiten of ‘lek’ moet worden onderzocht. #wilders

Knoops vroeg vrijdag eerder op de dag aan de rechtbank de voortzetting van de strafzaak te schorsen vanwege het uitlekken van de conceptpleitnota. In het stuk van het AD stond dat Wilders grote moeite heeft gehad om getuigen te vinden voor het strafproces. De rechtbank wees onder meer zijn verzoek af om premier Rutte (VVD) en vicepremier Asscher (PvdA) te horen.

Regiezitting

Het proces tegen de PVV-leider rondom zijn uitspraak “minder Marokkanen” in 2014 is gestart met een regiezitting. Dat betekent dat de beschuldigingen aan het adres van Wilders niet inhoudelijk besproken zullen worden.

    • Maarten Back