Stelling van de week: Rotterdam steeds opnieuw willen uitvinden is niet nodig

Wat beweegt de Rotterdammers, wat is het gesprek van de dag? Elke week legt NRC betrokken stadsbewoners een actuele stelling voor. Reacties en nieuwe stellingen zijn welkom via rotterdam@nrc.nl

Na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog moest Rotterdam alles te werk stellen om de stad opnieuw op te bouwen. Maar nu slaat ze daarin door. De stelling is deze week: ‘Rotterdam moet stoppen met slopen en bouwen, de stad is nu wel af.’

Anke Griffioen, schoenenhandelaar, voerde actie tegen het eerste, uiteindelijk niet uitgevoerde, ontwerp van megawinkelpand Forum: „Helemaal mee eens. Er zijn genoeg leegstaande kantoren die je zo kunt omkatten tot appartementengebouwen. Neem het spiegelende gebouw van Nationale Nederlanden naast centraal station, dat schijnt al jaren leeg te staan. En laat ook eens een plek leeg. Het nieuwe stadskantoor, het Timmerhuis, had er wat mij betreft niet hoeven komen. De grond eronder heeft een tijd braak gelegen, toen was het een groen plantsoentje. Dat had ik liever gehad.”

Wouter Vanstiphout, hoogleraar aan de faculteit Bouwkunde TU Delft: „Oneens. Rotterdam moet goedkope huizen bouwen voor mensen die weinig verdienen, zoals starters en creatieven. Laten we ervoor zorgen dat we onze voorkeurspositie ten opzichte van Amsterdam als goedkope woonstad niet verliezen. Trek jonge mensen. Maar zorg ook dat de mensen die hier al wonen niet verdrongen worden door goedkope huurhuizen om te vormen tot klushuizen voor bakfietsgezinnen. Trouwens, die bakfietsers begonnen ook als starter. Toen hadden zij ook geen geld voor een duur huis.”

Dirk Schennink, econoom bij publieksplatform RTMXL: „Ik zie genoeg kansen en mogelijkheden voor Rotterdam om te bouwen. Deze week werd bekend dat er twee nieuwe woontorens naast het Nieuwe Luxor Theater op de Wilhelminapier komen: de Havana van 150 meter hoog en de Philadelphia van 70 meter hoog. Ze worden aan elkaar verbonden via een luchtbrug en er komt een skybar in. Aan de andere kant van de Erasmusbrug staat de bouw van de Zalmhaventoren op de planning. Die wordt zelfs 211 meter hoog. Die hoogbouw is een visitekaartje voor de stad. En zeg nou zelf: als je via de Van Brienenoordbrug de stad inrijdt en je ziet die skyline. Dat ziet er dan toch gaaf uit?”

Wytze Patijn, architect en voormalig rijksbouwmeester: „Een stad is nooit af. Je sloopt en je bouwt. Maar overal de sloopkogel doorheen jagen hoeft ook weer niet. Die neiging heeft Rotterdam wel. De stad moet steeds op nieuw uitgevonden worden. Terwijl dat niet nodig is. Ooit heb ik het politiebureau op Marconiplein verbouwd in de oorspronkelijke stijl. Het staat er nog steeds en is nu te zien in de televisieserie Flikken Rotterdam. Ik hoor steeds vaker dat mensen Rotterdam spannend en leuk vinden. Dat was voor de oorlog ook zo. Als uitgaansstad was Rotterdam populairder dan Amsterdam. Omdat we een havenstad waren met theater en variété. Dat komt terug.”

Hamit Karakus, voormalig wethouder Bouwen en Wonen (PvdA): „Alle steden blijven bouwen. De stroom van mensen die hier willen wonen neemt alleen maar toe. Dus dan heb je ook huizen nodig waar ze in kunnen trekken. Rotterdam heeft een eigen DNA en je moet zorgen dat wat je bouwt daarbij past. Dus bouw niet alleen maar dure woningen, maar ook genoeg goedkope. Er wonen hier nu eenmaal veel mensen die weinig verdienen. En zet niet alle dure woningen op de beste locaties. Dan duw je de mensen met de lage inkomens naar de randen van de stad. Dat is niet goed voor de wijken en niet goed voor samenhang binnen de stad. Dan krijg je segregatie.”

Ferry Weeda, leidt toeristen rond voor Urban Guides: „Ik mis een visie op het behoud van de architectuur maar ook op de open ruimtes in de stad. In Museumpark bijvoorbeeld komt nu een groot kunstdepot te staan, terwijl we steeds minder van die lege plekken hebben. Panden die stammen uit de eerste periode van de wederopbouw zoals het Groothandelsgebouw behandelt de gemeente als monument. Maar projecten van na de jaren ‘50 komen op de nominatie van de sloop, zoals een deel van De Lijnbaan omdat winkelgebouw Forum er komt. Het Zuiderziekenhuis is van voor de oorlog. Dat wilden ze ook slopen. Maar dat heeft de gemeenteraad weten te voorkomen.”

Luuk de Boer, bestuurslid historisch genootschap Roterodamum: „Bouwen is prima. Maar doe het dan wel met beleid. Ik merk dat de gemeente dat niet altijd doet. De drie pandjes aan de Westewagenstraat bijvoorbeeld staan op de nominatie voor sloop omdat er een nieuw wooncomplex komt. Dat vinden wij jammer. De Westewagenpandjes zijn karakteristiek voor het wederopbouwplan van Van Traa, de man die tijdens en na de Tweede Wereldoorlog de baas was van de stedenbouwkundige afdeling van de stad.

Maar als vereniging voor het behoud van historisch erfgoed hebben we daar geen invloed op. Het besluit was al genomen toen wij ervan hoorden. Terwijl de gemeente de cultuurhistorische waarde ervan daarvoor wel erkend had. Laat ze die dan respecteren.”

    • Lucette Mascini