Economie

‘Apple ingenieurs stappen op bij verplicht ontgrendelen iPhone’

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Foto iStock

Apple ingenieurs dreigen met ontslag als ze door de FBI verplicht worden de iPhone van een terrorist te ontgrendelen. Dat schrijft de New York Times.

De krant sprak met een half dozijn huidige en voormalige ingenieurs van het Amerikaanse bedrijf. Die lieten weten dat er veel discussie is over wat te doen als de rechter bepaalt dat Apple voor de FBI de iPhone van een van de daders van een schietpartij in het Californische San Bernardino moet ontgrendelen, omdat daar wellicht belangrijke informatie op staat. Bij het incident kwamen veertien mensen om het leven.

Veel van hen gaven dan ook aan medewerking aan de FBI te zullen weigeren en in het ergste geval hun banen op te zeggen. De medewerkers zijn bang dat ze verplicht worden een achterdeur te creëren waarmee hackers in de toekomst gemakkelijk telefoons kunnen kraken en daarmee jaren werk teniet doen.

Spotify betaalt miljoenen aan achterstallige royalties

Spotify heeft een akkoord bereikt met muziekuitgeverijen en betaalt tussen de 16 en 25 miljoen Amerikaanse dollar aan achterstallige royalties. Dat meldt de International Business Times.

Vijf miljoen van het verschuldigde bedrag bedraagt een boete wegens het te laat betalen van de uitstaande royalties. In ruil voor de betaling trekken muziekuitgeverijen hun claims van inbreuk op het auteursrecht tegen de Zweedse muziekstreamingdienst in.

Uitgeverijen die denken geld te goed te hebben van Spotify, kunnen hun claim indienen op de speciale website. Het geld dat eventueel overblijft, wordt verdeeld op basis van het marktaandeel van de uitgevers.

Transcanada koopt Columbia Pipeline Group

Transcanada koopt Columbia Pipeline Group (CPG) voor 10,2 miljard Amerikaanse dollar. Dat schrijft Reuters.

Aandeelhouders van CPG krijgen 25,50 dollar per aandeel, waarmee het bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer 13 miljard dollar.

Door de overname van het Amerikaanse concern door de Canadese pijpleidingexploitant ontstaat een van de grootste netwerkbedrijven voor gas in Noord-Amerika. De twee bedrijven hebben samen voor zo’n 91.000 kilometer aan pijpleidingen liggen.

De overname is inclusief een schuld van 2,8 miljard dollar. De deal is nog niet helemaal rond want Canadese toezichthouders moeten zich nog over de overeenkomst buigen. De fusie zou in de tweede helft van dit jaar afgerond moeten zijn.