Koerden roepen federale regio uit in noorden van Syrië

De belangrijkste politieke beweging van de Syrische Koerden (PYD) heeft woensdag plannen gepresenteerd om in Noord-Syrië een federale regio uit te roepen. De verklaring moet druk zetten op de vredesbesprekingen in Genève, onder auspiciën van de Verenigde Naties, waarvoor de Koerden niet zijn uitgenodigd.

Het idee is meteen verworpen door Turkije en het Syrische regime, die wel aanwezig zijn in Genève. De Turken zien de PYD als een terreurorganisatie, die gelieerd is aan de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK. Ze vrezen dat een federale Koerdische regio in Noord-Syrië het separatisme onder Turkse Koerden aanwakkert.

Een functionaris van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Turkije iedere stap verwerpt die de nationale eenheid van Syrië aantast. Turkije beschouwt de territoriale integriteit van Syrië als „essentieel”, aldus de functionaris.

Feitelijk verandert de verklaring niet veel aan de huidige situatie. De Koerden hebben al een autonome regio in Noord-Syrië uitgeroepen: Rojava (‘het land waar de zon ondergaat’). De PYD is daar een radicaal-democratisch experiment begonnen, geënt op de ideeën van PKK-leider Abdullah Öcalan, die in Turkije gevangenzit wegens terrorisme. De regio heeft een eigen vlag, eigen nummerplaten, een eigen politiemacht, eigen onderwijs etcetera.

Volgens de PYD is een federaal, gedecentraliseerd Syrië de enige manier om het land bij elkaar te houden. Nawaf Khalil van de PYD zei dat zijn partij niet lobbyt voor een exclusief Koerdische regio, maar een gebied waar ook Turkmenen en Arabieren vertegenwoordigd zijn.

De westerse en regionale grootmachten die betrokken zijn bij de vredesbesprekingen spelen eveneens met het idee van een federaal Syrië. Het idee is dat grotere regionale autonomie kan helpen een einde te maken aan de strijd, terwijl de eenheid van het land intact blijft.

Maar de oppositie ziet daar niets in. „Iedere verwijzing naar federalisme of iets dat wijst op een verdeling van Syrië is onacceptabel”, zei Riad Hijab, de coördinator van de oppositie. (AP, Reuters)