Vlucht naar Oekraïne brengt Pechtold in verlegenheid

De vlucht was een geschenk en had dus in het geschenkenregister moeten worden opgenomen. Dat is nog niet gebeurd.

D66-leider Alexander Pechtold deelt folders uit tijdens een straatcampagne voor het Oekraïne-referendum.
D66-leider Alexander Pechtold deelt folders uit tijdens een straatcampagne voor het Oekraïne-referendum. Foto Jerry Lampen / ANP

Het was een vrolijk en nuttig reisje, als je de verslagen en foto’s op Twitter mag geloven. Vier weken geleden bracht D66-leider Alexander Pechtold een bezoek aan Oekraïne, om kennis en inspiratie op te doen in aanloop naar het referendum over het EU-associatieverdrag. D66 voert actief campagne voor een ‘ja’ op 6 april.

Maar nu is Pechtold in verlegenheid gebracht over de kosten van zijn Oekraïne-trip. Samen met D66-Kamerlid Kees Verhoeven liet hij zich naar Kiev vliegen in een door de zakenman Frans Lavooij gecharterd vliegtuig. En die vlucht, zo ontdekte onderzoeksjournalist Ton F. van Dijk, staat nog steeds niet in het geschenkenregister van de Tweede Kamer – terwijl de regels voorschrijven dat dit binnen een week moet gebeuren. Pechtold registreerde ondertussen wel een theaterbon à 80 euro die hij ontving van de SGP-jongeren als dank voor een toespraak.

Volgens Kamerlid Verhoeven, die de reis coördineerde, is het een kwestie van “slordig, stom”. Hij zegt:

“Ik wist niet dat je zo’n reis binnen een week in het register moest zetten”.

‘Geen sprake van geheimzinnigheid’

Reeds voor de publicatie van Van Dijk was hij druk bezig alle bonnetjes, facturen en creditcardafschriften van de reis bijeen te sprokkelen, zegt hij. Vrijdag zal het register bijgewerkt zijn. “Er is geen sprake van geheimzinnigheid, wel van vertraging. D66 is altijd open en eerlijk over dit soort zaken.”

Frans Lavooij is een Rotterdamse ondernemer met zakelijke belangen in Oekraïne, die zich actief inzet voor een ‘ja’ op 6 april. Zo heeft hij een aandeel in koffiefabriek Galca in Lviv, die ook door Pechtold en Verhoeven werd bezocht tijdens hun reis. De partij regelde zelf ontmoetingen met Oekraïense politici als president Porosjenko en premier Jatsenjoek.

Volgens D66 werd van tevoren met Lavooij afgesproken dat een deel van de reiskosten vergoed zou worden uit het budget van de D66-fractie en door Pechtold en Verhoeven persoonlijk. Alleen de vlucht, die verder bemand werd door twee zakenrelaties van Lavooij en “iemand van een goededoelenstichting”, was een gift.