Koerdische TAK claimt aanslag

Reddingswerkers in Ankara, na de aanslag van 13 maart Foto Riza Ozel/AP

De zelfmoordaanslag van zondag in de Turkse hoofdstad Ankara is opgeëist door de Koerdistan Vrijheidsvalken (TAK), een radicale afsplitsing van de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK. De aanslag vond plaats in een wijk waar enkele ministeries en een politiebureau zijn gevestigd. Er vielen 37 doden, veelal burgers. De TAK zegt dat het niet de bedoeling was om burgers te doden, maar dat het leger en de politie doelwit waren, als vergelding voor de militaire operaties tegen de PKK in het zuidoosten. De TAK heeft eerder al de aanslag van vorige maand in Ankara opgeëist. Toen vielen 29 doden toen een autobom ontplofte naast een bus met defensiepersoneel. De Turkse autoriteiten houden de PKK verantwoordelijk voor de aanslag van zondag. De PKK vecht voor zelfbeschikking voor de Koerden in Turkije. De TAK zou niet op bevel van maar wel in de geest van de PKK opereren. Uit vrees voor een nieuwe aanslag heeft Duitsland donderdag zijn ambassade in Ankara gesloten, evenals zijn consulaat en een school in Istanbul. (AFP, Reuters)