Nominaties voor Kesting, Smit, Nietvelt, Reidinga en Dierickx

Woensdagavond zijn in het AVROTROS--radioprogramma

Opium op 4 de eerste nominaties bekend gemaakt voor de Toneelprijzen, de Oscars van de Nederlandse theaterwereld. Voor de Louis d’Or, voor beste mannelijke hoofdrol van het seizoen, zijn Hans Kesting en Joris Smit genomineerd - Kesting voor zijn vertolking van Richard III in Kings of War bij Toneelgroep Amsterdam en Smit voor zijn rol in De Revisor bij het Nationale Toneel. Chris Nietvelt, Tjitske Reidinga en Wine Dierickx maken kans op de Theo d’Or voor beste vrouwelijke hoofdrol voor respectievelijk Glazen Speelgoed (TA), Sophie (DeLaMar) en Helpdesk (Wunderbaum). Voor de mannelijke en vrouwelijke bijrolprijzen, Arlecchino en Colombina, zijn Mark Rietman (De Revisor, NT), Risto Kübar (Dit zijn de namen, NTGent), Anna Raadsveld (Solness, NT) en Sylvia Poorta (Van Waveren, Ro Theater) genomineerd. In juni volgt nog een nominatieronde. De toneelprijzen worden op 11 september 2016 uitgereikt. (NRC)