Syrische regime weigert directe onderhandelingen met oppositie

De vredesbesprekingen in Genève dreigen vast te lopen. Er is ruzie over wie aan tafel zit en een plan voor federalisme.

Het Syrische regime is niet bereid tot directe onderhandelingen met de oppositie. Dat heeft de hoofdonderhandelaar van het regime, Bashar al-Jaafari, woensdag gezegd in Genève, waar onder auspiciën van de Verenigde Naties vredesbesprekingen worden gehouden. Jaafari noemde de hoofdonderhandelaar van de oppositie een „terrorist”.

De onderhandelingen werden verder bemoeilijkt door de belangrijkste politieke beweging van de Syrische Koerden (PYD), die woensdag plannen presenteerde om in Noord-Syrië een federale regio uit te roepen. De verklaring moet druk zetten op de vredesbesprekingen, waarvoor de Koerden niet zijn uitgenodigd.

Het idee is meteen verworpen door Turkije en het Syrische regime, die wel aanwezig zijn in Genève. De Turken zien de PYD als een terreurorganisatie, die gelieerd is aan de Turks-Koerdische Arbeiderspartij PKK. Ze vrezen dat een federale Koerdische regio in Noord-Syrië het separatisme onder Turkse Koerden aanwakkert.

Een Turkse functionaris zei dat Turkije iedere stap verwerpt die de nationale eenheid van Syrië aantast. Turkije beschouwt de territoriale integriteit van Syrië als „essentieel”.

Feitelijk verandert de verklaring niet veel aan de huidige situatie. De Koerden hebben al een autonome regio in Noord-Syrië uitgeroepen: Rojava (‘het land waar de zon ondergaat’). De PYD is daar een radicaal-democratisch experiment begonnen, geënt op de ideeën van PKK-leider Abdullah Öcalan, die in Turkije gevangenzit wegens terrorisme.

Volgens de PYD is een federaal, gedecentraliseerd Syrië de enige manier om het land bij elkaar te houden. Nawaf Khalil van de PYD zei dat het niet gaat om een exclusief Koerdische regio, maar een gebied waar ook Turkmenen en Arabieren kunnen wonen.

Westerse en regionale grootmachten die betrokken zijn bij de vredesbesprekingen spelen ook met het idee van een federaal Syrië. Maar de oppositie ziet daar niets in. (AP, Reuters)