Rutte: migratiedeal nog geen gelopen race

De premier benadrukte voorafgaand aan de top dat er nog veel moet gebeuren voor een akkoord.

Rutte sloot zich aan bij de woorden van Donald Tusk, die eerder op dag zei "meer voorzichtig dan optimistisch" te zijn over de kansen op een akkoord. Foto: Koen van Weel / ANP

Voorafgaand aan de migratietop in Brussel sprak premier Mark Rutte donderdag voorzichtige woorden over een mogelijk akkoord tussen de EU-landen en Turkije. Dat meldt persbureau Reuters.

De migratietop van donderdag en vrijdag staat in het teken van het sluiten van een deal met Turkije over het stoppen van de vluchtelingenstroom via dat land naar Europa. In ruil voor het stoppen van illegale migratie zal meer legale migratie worden toegestaan vanuit Turkije. Volgens Rutte vergt vooral het juridisch onderbouwen en vastleggen van het akkoord veel tijd:

“Het is nog geen gelopen race. We hebben vandaag nog een hoop te doen met de 28 lidstaten en morgen met Turkije. Het worden twee lange dagen.”

Ondanks de complexe onderhandelingen is een deal noodzakelijk, zo liet de premier weten:

“Er is geen alternatief. We moeten tot een akkoord komen.”

‘Meer voorzichtig dan optimistisch’

Rutte sloot zich aan bij de woorden van Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad. Die zei eerder op de dag “meer voorzichtig dan optimistisch” te zijn over de kansen op een akkoord.

De Turkse premier Ahmet Davutoglu zal vrijdag aansluiten bij de top. Turkije zal “geen nieuwe eisen stellen” bij de besprekingen, zo liet een Turkse functionaris weten:

“Het zal moeilijk worden een resultaat te halen uit deze top, maar het is niet onmogelijk. De reden is dat er te veel deelnemers zijn aan de kant van de EU.”

Cyprus mogelijk struikelblok

Een mogelijk struikelblok in de onderhandelingen met Turkije is de houding van EU-lidstaat Cyprus, zo schreef NRC-correspondent Stéphane Alonso donderdag. Het noorden van dat land wordt sinds 1974 bezet door Turkije:

“Dat Turkije nu om snellere onderhandelingen over EU-lidmaatschap vraagt, ligt moeilijk bij de Cyprioten, die vinden dat Ankara hun regering moet erkennen en Cyprus ook toegang moet geven tot Turkse havens en vliegvelden.”

    • Etienne Verschuren