Opnieuw douanier aangehouden die betrokken zou zijn bij drugshandel in haven

Justitie en politie hebben opnieuw een douanier aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij drugshandel en corruptie. De douanier, die werkzaam is in de haven van Rotterdam, zou volgens de FIOD en de Rijksrecherche tegen betaling bepaalde containers niet hebben gecontroleerd. In die containers zaten partijen met drugs, zo is de verdenking. De douanier is begin maart aangehouden. Dinsdag heeft de rechtbank besloten dat hij twee weken in voorarrest moet blijven, zo meldt het Openbaar Ministerie in een persbericht. De echtgenote van de douanier wordt verdacht van witwassen. Hoeveel geld de douanier zou hebben verdiend met het doorlaten van de drugs is niet bekend. Daar wordt op dit moment onderzoek naar gedaan.

Het is de tweede keer in een jaar dat een douanier op verdenking van betrokkenheid bij grootschalige drugshandel wordt andere aangehouden. In april vorig jaar is na een grootschalig en langdurig onderzoek de Rotterdamse douanier Gerrit G. aangehouden. Hij wordt verdacht van het doorlaten van tenminste twee partijen cocaïne, een van 3.000 kilo en een van 400 kilo. Bij de douanier werd ruim 1 miljoen euro in contanten aangetroffen.

Het OM wil niet zeggen of de onderzoeken naar de corrupte douaniers verband met elkaar houden. „Het is een nieuw, losstaand onderzoek”, aldus een woordvoerder. „Over de informatie waarmee dit onderzoek is begonnen doen we geen mededelingen.”

    • Jan Meeus