The Raft RTL 5, 21.30-22.30u.

Oh my god, een haai, een haai!” Een deelneemster van het nieuwe survivalprogramma The Raft schrikt zich rot als ze opeens een vin ziet. Ze zit met een andere kandidaat op een reddingsvlot op de Caraïbische Zee. The Raft is een nieuwe twist in het genre: deelnemers overleven deze keer niet op een onbewoond eiland, maar dobberen rond op zee. Twee deelnemers worden als duo op een bootje gezet en moeten een aantal dagen zien te overleven, net zolang totdat ze land bereiken. Ze hebben alleen een kleine survivalkit bij zich. Ze kunnen hulp inschakelen, maar dat betekent wel einde deelname. Dat klinkt weer wat heftiger dan The Island, een rauwere variant op Expeditie Robinson waar Net 5 onlangs mee kwam. Daar werden de spelelementen weggehaald en moesten deelnemers zichzelf filmen. De Nederlandse versie van The Raft is gebaseerd op een serie van de zender National Geographic. Niet geheel onverwacht kwam er kritiek. Kan dit wel terwijl er momenteel zoveel te doen is om bootvluchtelingen? Tineke Ceelen, directeur van de Stichting Vluchteling in het het AD: ,,Zo’n formule in deze tijd grenst aan het smakeloze.”