Economie

Dit schrijven andere media vandaag

Foto ANP

Dit zijn de belangrijkste zakelijke verhalen in andere media vandaag.

Topinkomens omhoog door stijging bonussen

Topinkomens in het bedrijfsleven zijn vorig jaar verder gestegen. Dat blijkt uit onderzoek van De Volkskrant bij 21 van de 25 AEX-bedrijven.

Het inkomen per bestuurder steeg 5 procent naar gemiddeld 4,4 miljoen euro. Die stijging was vooral te danken aan bonussen, die in 2015 met 23 procent omhoog gingen naar gemiddeld 1,1 miljoen euro. De bestverdienende CEO was Nancy McKinstry van Wolters Kluwer, die ruim vijftien miljoen mee naar huis mocht nemen. Nummer twee op de lijst is Erik Engström van Relx. Hij kreeg 12,7 miljoen op zijn bankrekening bijgeschreven.

De Volkskrant noteerde daarnaast vier trends in bestuurssalarissen: een enkele baas weigert salarisverhoging, prestatieaandelen zijn de oorzaak van topbeloningen, als er geen duidelijke relatie is tussen prestatie en de verkregen bonus volgt er kritiek door de aandeelhouders en commissarissen grijpen vaker in.

Ahold wil dominante positie aan Amerikaanse oostkust

Het Financieele Dagblad strikte Ahold-CEO Dick Boer voor een interview. Boer was in de Verenigde Staten om zich te laten bijpraten over de detailhandel in dat land. Ahold en Delhaize halen tweederde van hun omzet uit de VS en hebben daar samen een marktaandeel van 4 procent.

Boer maakt zich in ieder geval geen zorgen dat de fusie van Ahold en Delhaize in de VS verkeerd uit zal pakken:

‘Er zijn voorbeelden van niet succesvolle integraties. Neem de fusie tussen Carrefour en Promodes. Bedrijven met sterke culturen. Daar werd één merk van gemaakt in alle landen. Dat levert grote frustraties op van klanten en van je medewerkers. We fuseren juist om de merken sterker te maken. Wij vullen elkaar sterk aan.’

Toch zijn niet alle vestigingen van het concern even succesvol:

‘We maken veel operationele kosten om uit te breiden naar grotere gebieden. We steken extra geld in marketing. In steden verdienen we geld, in Amsterdam, Rotterdam, Chicago. De nieuwe gebieden als New York kosten geld. Maar dat is prima.’

Boer denkt dat het met consolidatie in de VS allemaal reuze mee zal vallen:

‘Er zijn heel sterke regionale spelers in de VS die helemaal niet nadenken over consolidatie. Dat is het leuke van retail. [...] Ik denk dat je schaal moet hebben en moet domineren met een nummer één of twee-positie in een regio.’

De CEO geeft verder aan dat beursnotering in de VS een ‘agendapunt’ is voor het concern.

Flexwerken: ‘Ik voel me tweederangs’

RTL Z heeft een stuk over de voor-, maar vooral ook de nadelen van flexibel werk. ‘Ik voel me een soort tweederangs werknemer’, zo laat een webredacteur bij de gemeente Amsterdam weten die al jaren op flexibele contracten werkt.

Een groot nadeel is volgens haar dat je als flexwerker voor je gevoel niet lang ziek kunt zijn, omdat je baan dan gelijk ‘op scherp’ staat. Een voordeel is dan weer dan je veel vrij kunt nemen, al voel je dat uiteraard later wel terug in je portemonnee.

RTL Z spreekt ook een werkneemster bij de gemeente Amsterdam die andere werknemers naar vaste banen moet begeleiden, maar dit zelf ironisch genoeg al meer dan vier jaar als flexwerker doet. Volgens haar is het grootste nadeel van flexibele contracten dat je er na een bepaalde periode verplichte drie maanden ‘uit’ moet, waardoor je er in arbeidsvoorwaarden op achteruit gaat.