‘Pleitnota Wildersproces uitgelekt’

Het proces tegen Wilders wegens zijn oproepen voor “minder Marokkanen” start vrijdag met een regiezitting.

Het proces tegen Wilders begint vrijdag, maar niet in de Haagse rechtbank. Foto Martijn Beekman / ANP

De pleitnota die advocaat Knoops vrijdag wil voorlezen in het strafproces tegen Geert Wilders, is uitgelekt, zo meldt de NOS. Volgens de omroep vermoedt Knoops dat zijn computer is gehackt en hij eist een onafhankelijk onderzoek.

Het proces tegen de PVV-leider wegens zijn oproepen voor “minder Marokkanen” in 2014 start vrijdag met een regiezitting. De zitting wordt niet in de Haagse rechtbank maar in een vestiging bij Schiphol gehouden. Dit vanwege veiligheidsredenen.

De concept pleitnota zou in handen zijn van het AD, zo valt op de website te lezen. De krant publiceert vrijdag uit de nota, waaruit zou blijken dat Wilders zich niet gewonnen geeft. Volgens het AD zouden de documenten een inkijkje geven in hoe zorgvuldig de PVV-leider zich met Knoops op de zaak heeft gestort.

IT-deskundige

Zowel de NOS als het AD meldt op basis van Knoops dat Wilders is ontdaan en ernstig geschokt. Knoops zou aan de president van de rechtbank gevraagd hebben om een onderzoek in te stellen. Dat onderzoek zou volgens hem uitgevoerd moeten worden door een onafhankelijke IT-deskundige of de Rijksrecherche.

    • Maarten Back