Oud-korpschef Bouman blijft nog bijna twee jaar bij politie

Hij gaat in die periode tijdelijke opdrachten uitvoeren, zoals advies uitbrengen over het Korps Politie Caribisch Nederland.

Gerard Bouman kondigt zijn vertrek als korpschef van de Nationale Politie aan.
Gerard Bouman kondigt zijn vertrek als korpschef van de Nationale Politie aan. Foto Bas Czerwinski / ANP

De vorige maand afgetreden korpschef Gerard Bouman blijft nog bijna twee jaar in dienst bij de politie. Hij gaat zich in die periode richten op tijdelijke opdrachten, zo schrijft minister Ard van der Steur (Justitie, VVD) donderdag aan de Kamer. Bouman gaat onder meer adviseren over het Korps Politie Caribisch Nederland.

Volgens de regels voor topfunctionarissen krijgt Bouman 24 maanden de tijd om een nieuwe baan te zoeken. Omdat hij twee maanden verlof opneemt (en dus al één maand weg is als korpschef) blijft hij in totaal nog 21 maanden, schrijft Van der Steur. Bouman vertrok omdat de reorganisatie van de politie stroef verliep.

Tijdens zijn “zoekperiode” krijgt de 63-jarige Zuid-Hollander nagenoeg hetzelfde salaris als toen hij nog korpschef was. Door zijn vertrek moet Bouman een aantal toelages inleveren, waardoor zijn jaarsalaris voor 2016 uitkomt op 185.000 euro. In 2014 was dat volgens de minister nog 212.000 euro. Wel kan het salaris nog hoger uitvallen, waarschuwt Van der Steur.

Reorganisatie duurt langer en wordt duurder

In september werd bekend dat de vorming van één nationale politie drie jaar langer gaat duren dan gepland. Ook pakt de reorganisatie dubbel zo duur hebt: de geraamde kosten zijn nu 460 miljoen euro in plaats van 230 miljoen. Door die tegenslag werd het opstappen van de hoogste politiebaas onvermijdelijk.

Eind vorig jaar werd bekend dat Erik Akerboom Bouman opvolgt als korpschef. De 54-jarige Akerboom was de afgelopen drie jaar secretaris-generaal op het ministerie van Veiligheid en Justitie.