Operatie ‘red de thuiszorg’ is mislukt, TSN definitief failliet

TSN Thuiszorg is bankroet. Meer dan de helft van de 10.000 werknemers weet niet of hij zijn baan behoudt.

Protesterende TSN-werknemers. Foto Vincent Jannink / ANP

TSN Thuiszorg is op eigen verzoek failliet verklaard, 3,5 maanden nadat de organisatie uitstel van betaling aanvroeg. De bewindvoerders zijn nu curatoren geworden en de salarissen worden vanaf nu door het UWV betaald.

De bewindvoerders zijn net als de raad van bestuur in november vorig jaar tot de conclusie gekomen dat er geen duurzaam perspectief voor de organisatie bestaat. De argumenten om zelf een faillissement aan te vragen zijn nog niet bekend, maar dat zal naar verwachting niet veel verschillen van eerdere analyses: veelal maken de tarieven die de gemeentes betalen voor hulp in de huishouding de kosten van TSN Thuiszorg niet goed. Dat komt mede doordat werknemers overgekwalificeerd zijn: ze kunnen meer en zitten in hogere salarisschalen dan het werk waarvoor gemeentes willen betalen.

Een werkgever mag niet besluiten de salarissen daarom maar te verlagen. Dat mag niet volgens de cao. TSN Thuiszorg deed een poging daartoe en werd door de rechter teruggefloten.

Bewindvoerders onderzochten een doorstart en verkoop van bedrijfsonderdelen, maar dat was niet makkelijk. Het belangrijkste bezit van TSN Thuiszorg bestaat uit de contracten die zijn overeengekomen met gemeentes. Die opdrachten zijn via aanbesteding binnengesleept en kunnen niet zomaar worden overgenomen door een branchegenoot. Daar zitten allerlei juridische haken en ogen aan. Dat bleek al toen Buurtzorg met aanvullende voorwaarden een deel van de contracten wilde overnemen.

Volgens de bewindvoerders hebben 4.500 van de 10.000 medewerkers „zicht” op een nieuwe baan met behoud van arbeidsvoorwaarden. Dat klinkt niet als een garantie. „De bewindvoerders hebben goede hoop dat dit aantal de komende weken nog verder oploopt”, schrijven zij.

Duidelijk is dat het werk voor 40.000 ouderen en gehandicapten niet verdwijnt. De grote vraag is wie het straks uitvoert. Veel gemeentes vonden al lokale oplossingen, waarbij medewerkers kunnen solliciteren bij de branchegenoot die het contract van TSN Thuiszorg heeft overgenomen. Dat kan heel goed tegen minder aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zijn. Uitkeringsinstantie UWV zal maximaal zes weken de salarissen van TSN-werknemers betalen. Het UWV belegt hiertoe vanaf maandag 23 bijeenkomsten om het personeel te informeren.

Veel werknemers zijn boos en voeren actie. Staatssecretaris Van Rijn (Zorg, PvdA) spreekt van „een beroerd moment”. „Vooral voor cliënten en medewerkers die nog geen zekerheid hebben over de toekomst.” Branchevereniging BTN „betreurt” het faillissement, dat een „tragische periode” in de thuiszorg karakteriseert.

Mensen die TSN-hulp krijgen zijn daarvan tot 25 april verzekerd, belooft TSN. De hoop is dat het werk daarna bij andere partijen zal zijn ondergebracht.