Op de heren uit Bazel valt te mopperen, en daar blijft het bij

De bankwereld is te ondoorzichtig, vinden politici

Zwitserse achterkamertjes

Sigarenrook, hoogpolig tapijt en natuurlijk een koekoeksklok. Zo zou een achterkamertje in Zwitserland eruit kunnen zien. In Bazel om precies te zijn, waar zich de mondiale baas der banken ophoudt. Dit zogeheten Bazelse Comité neemt beslissingen die technisch en theoretisch ogen, maar tegelijk de gezondheid van de financiële sector bepalen.

Zonder transparantie, zonder openbare agenda, nemen de centrale bankiers volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in achterkamertjes beslissingen die grote gevolgen kunnen hebben voor de maatschappij. Want als bijvoorbeeld de kapitaalseisen onvoldoende hoog zijn, kunnen banken zomaar omvallen. En dan kan de burger betalen.

Van Bazel naar Binnenhof

Voor het eerst in de geschiedenis komt donderdag een Zwitserse delegatie met de Tweede Kamer praten. Nou ja – Zwitsers. De secretaris-generaal is de Amerikaan Bill Coen. En de tweede gesprekspartner is de Nederlander Paul Hilbers, die namens De Nederlandsche Bank Comitélid is.

Zij gaan – openbaar – in gesprek met Kamerleden. Op initiatief van Nijboer, die voor meer openheid vanuit Bazel pleit. Hij spreekt zelfs van een fundamenteel democratisch tekort.

Geen wereldparlement

Toch heeft de Tweede Kamer de laatste jaren niet stilgezeten en tal van wetten aangenomen die banken en bankiers aan banden leggen, bovenop de regels van het Bazelse Comité. Maar directe invloed op het Comité hebben politici inderdaad niet.

Kunnen beide heren ‘uit’ Bazel een kritisch blok van politici tegemoet zien? Niet echt. Wouter Koolmees (D66) bijvoorbeeld benadrukt het belang van de coördinatie door het Bazelse Comité, waar bankiers uit de hele wereld in zitten. Dat is heel wat waard, vindt hij. En feit blijft dat een wereldparlement nu eenmaal niet bestaat.

    • Erik van der Walle