Ook zwemster Efimova betrapt op meldonium

De Russische zwemster was al eerder positief getest op het gebruik van anabole steroïden. Ze kan voor het leven worden geschorst.

Foto Alex Menendez/AFP

Na tennisster Maria Sjarapova en schaatser Pavel Koelizjnikov is ook de Russische zwemster Joelija Efimova betrapt op het gebruik van meldonium, het beruchte middel dat sinds januari dit jaar op de dopinglijst staat. Dat schrijft het Russische persbureau TASS Agency, meldt Reuters.

Het is de tweede keer in de loopbaan van de 23-jarige viervoudig wereldkampioene Efimova, ook bekend als Jefimova, dat ze positief heeft getest. Ze was tussen november 2013 en februari 2015 al eens geschorst wegens gebruik van anabole steroïden. Ze kan nu voor het leven worden geschorst.

Bronzen medaille op Olympische Spelen 2012

Efimova won een bronzen medaille op de 200 meter schoolslag op de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Na haar rentree vorig jaar won ze bij het WK in eigen land goud en brons op de schoolslag.

Meldonium staat sinds 1 januari 2016 op de dopingslijst. Het medicijn wordt vooral in Oost-Europa op grote schaal voorgeschreven en is populair onder sporters. Vooral Russische topsporters zijn betrapt op dit middel.

Onderzoek naar prestatieverhogende werking van meldonium

Russische wetenschappers hebben al 25 jaar geleden onderzoek gedaan naar de prestatieverhogende werking van meldonium. Een studie in opdracht van het sportministerie van de voormalige Sovjet-Unie concludeerde in 1990 dat het middel “met succes kan worden ingezet bij de voorbereiding van topatleten”, zo schreef onze correspondent Steven Derix.

    • Huib de Zeeuw