Ook Europa League te lastige klus voor Van Gaal en United

Veel blijft er niet over dit seizoen: Manchester ligt na de 1-1 tegen Liverpool donderdagavond ook uit de Europa League.

Verslagenheid bij Louis van Gaal donderdagavond na het gelijkspel thuis tegen Liverpool: niet genoeg.
Verslagenheid bij Louis van Gaal donderdagavond na het gelijkspel thuis tegen Liverpool: niet genoeg. Foto AP /Jon Super

Veel blijft er niet over dit seizoen voor Louis van Gaal. Manchester United, eerder al uitgeschakeld in de Champions League, ligt na de 1-1 tegen Liverpool donderdagavond ook uit de Europa League.

Van Gaal moet hopen op het Engelse bekertoernooi om nog een prijs te winnen in zijn twee seizoenen bij United. Vorige week was overleven op Europees niveau al een lastig verhaal geworden na de 2-0 uit-nederlaag bij Liverpool. Donderdagavond begon Manchester behoorlijk voortvarend, kwam het op 1-0 door een makkelijk gegeven strafschop die lichtpuntje Anthony Martial benutte. Maar uiteindelijk bleek geluk ook nu weer een gezel die zich niet graag laat koppelen met het team van Van Gaal.

Kort voor rust mocht Liverpool-aanvaller Philippe Coutinho zomaar het United-strafschopgebied doorkruisen, en verschalkte hij de normaal gesproken sterkhouder David De Gea ogenschijnlijk eenvoudig. Met de score van vorige week in het achterhoofd stuurde Louis van Gaal zijn mannen na rust naar buiten in de wetenschap dat ze nog drie keer zouden moeten scoren om een extra hoofdstuk toe te voegen aan het Europa League-avontuur. Daar kwam uiteindelijk niets van terecht.

Van Gaal zal wel wat van de zogenoemde aanknopingspunten hebben gezien: United speelde een van z’n betere wedstrijden van de afgelopen weken. Met het oog op de kwartfinalewedstrijd tegen West Ham United om de FA Cup, de enig overgebleven prijs in handbereik, is dat hoopgevend. Maar anderzijds lieten de Red Devils in de tweede helft eigenlijk niets zien dat wees op een werkelijk vermogen om goals te scoren, laat staan de benodigde drie.

Voor de winter werd Manchester United al uitgeschakeld in de Champions League doordat onder meer PSV na de zes poulewedstrijden beter had gepresteerd dan de ploeg van Van Gaal.