Onschuldige orgie in slaapstad

Het speelfilmdebuut van Eva Husson gaat over jongeren die, zich vervelend in een welvarend slaapstadje, met enige regelmaat een orgie organiseren in het huis van een van hen.

Husson plaatst de aanstekelijk gefilmde feestjes tegen de achtergrond van jeugdige overmoed en onderlinge rivaliteit, de beschikbaarheid van xtc, de alomtegenwoordigheid van porno en een digitale cultuur die een zeker exhibitionisme lijkt te bevorderen.

De orgieën houden iets onschuldigs: een spannend spelletje, een ballet van mooie, jonge lijven, op zoek naar seksuele- en levenservaring. Aan de feestjes komt onbedoeld een eind wanneer er op het lyceum een epidemie van syfilis en andere geslachtsziekten uitbreekt.

De situatie lijkt even problematisch, maar aangezien er goede medicijnen zijn, blijkt er ten slotte weinig aan de hand, behalve wat verontwaardigde ouders.

Aan het eind van de film blijkt er zowaar nog een echte relatie opgebloeid, tussen een tijdens de feestjes zeer actief meisje, en een jongen die zich wat afzijdig had gehouden.

De morele verontwaardiging over het seksuele optreden van deze adolescenten, lijkt de boodschap van deze film, is iets voor buitenstaande volwassenen. Zoals de katholieke groeperingen die nu in Frankrijk voor de rechter het milde oordeel van de Franse keuring – twaalf jaar en ouder – aanvechten.

    • Raymond van den Boogaard