Ode aan verdronken componist

Precies een eeuw geleden, op 24 maart 1916, verdronk Enrique Granados in het Kanaal: het passagiersschip waarop hij voer werd getorpedeerd door een Duitse onderzeeboot. De Spaanse componist liet een vrij groot oeuvre na, waarvan vooral de suite Goyescas door pianisten wordt gekoesterd. Hoezeer die verhalende muziek ook herinnert aan Liszt, toch hangt rond Granados een aura van Spaanse folklore waardoor hij buiten zijn eigen land niet écht serieus wordt genomen.

Aan de Nederlandse pianist Joop Celis zal het niet liggen: naar aanleiding van Granados’ honderdste sterfjaar bracht hij een verrukkelijk album uit.

Hij wekt de Spaanse volksmelodieën en dansritmes met sprankelende timing tot leven zonder ze uit te melken.

De melancholische ondertoon wordt juist teder uitgelicht. Schumann klinkt door in de ‘Escenas poéticas’. En het verstilde La maja y el ruiseñor (‘het meisje en de nachtegaal’) biedt zeker troost bij liefdesverdriet.