New York Times past regeling anoniem brongebruik aan

Dit nadat de krant twee keer in zes maanden een fout op de voorpagina maakte.

Foto Michael Nagle / Bloomberg

De Amerikaanse krant The New York Times gaat de regeling omtrent anoniem brongebruik aanpassen, zo schrijft de krant op de website. Dit nadat de krant twee keer in zes maanden een bericht op de voorpagina moest rectificeren.

De krant wil gebruik van anonieme bronnen niet verbieden, maar wel terugschroeven. Artikelen die gebaseerd zijn op informatie van anonieme bronnen moeten worden bekeken door hoofdredacteur Dean Baquet of adjunct-hoofdredacteuren Purdy en Susan Chira - óók als die maatregelen het publicatieproces vertragen. Daarbij moeten journalisten voor gebruik van anonieme bronnen toestemming krijgen van hun leidinggevende, en moet de identiteit van de bron(nen) bij de journalist bekend zijn.

Lees ook: The New York Times veroordeelt wapenwetten, over hoe de krant in december voor het eerst sinds 1920 stelling nam op de voorpagina.

Adjunct-hoofdredacteur Matt Purdy bestempelt verhalen die leunen op anonieme bronnen als potentiële “journalistieke explosieven” waarbij zorgvuldigheid geboden is. Anonieme bronnen krijgen te vaak de kans om “hun spin, hun agenda” uit te dragen, zegt Purdy. Lezers krijgen daarbij geen mogelijkheid om het verhaal te beoordelen, omdat ze niet weten waar de informatie vandaan komt.

Ombudsvrouw Margaret Sullivan noemt het een “verstandig en noodzakelijk plan” - mits het ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Volgens Sullivan is de krant er eerder te weinig in geslaagd het beleid rondom anoniem brongebruik - dat alleen was toestaan als ‘laatste redmiddel’ - te handhaven. Purdy reageerde: “Het is aan ons om dit serieus te nemen.”