Nieuwe ruimtes ontdekt in kamer van Toetanchamon

Wat er precies in de twee kamers van het koningsgraf ligt, moet nog verder onderzocht worden.

De ontdekking van het ongeschonden koningsgraf van farao Toetankhamon in 1922 was een revolutie in de archeologie.
De ontdekking van het ongeschonden koningsgraf van farao Toetankhamon in 1922 was een revolutie in de archeologie. Foto Khaled DESOUKI / AFP

Uit radarbeelden blijkt dat in de graftombe van de Egyptische farao Toetanchamon nog twee onontdekte ruimtes zijn, zo schrijft persbureau AP. De Egyptische minister van Antiquiteiten Mamdouh el-Damaty liet donderdag in een verklaring weten dat achter een van de wanden metaal en organisch materiaal ligt.

Wat er precies in de twee kamers van het koningsgraf ligt, moet nog verder onderzocht worden. Damaty gaf geen commentaar op de vraag of er een koningsschat of mummies in de ruimtes liggen.

Een team van Japanse onderzoekers maakte in november de radarbeelden in de graftombe. Die beelden werden de afgelopen vier maanden geanalyseerd. Nu de kamers ontdekt zijn, voert het team eind deze maand nieuwe metingen uit om antwoord op de vraag te krijgen wat er in de ruimtes ligt. Daaruit kan volgens Damaty de “ontdekking van de eeuw” voortkomen.

Revolutie in de archeologie

De ontdekking van het ongeschonden koningsgraf van farao Toetankhamon in 1922 was een revolutie in de archeologie. In de krappe ruimte werden in één klap duizenden voorwerpen gevonden die fel nieuw licht wierpen op het vakmanschap en het dagelijks leven van het oude Egypte. NRC-redacteur Hendrik Spiering noemt de mogelijkheid dat er zich achter de beroemde kamer van Toetankhamon nóg een of meer ruimtes bevinden “opwindend”:

“Het gerucht gonst al maanden rond, maar een definitief antwoord is er nog niet.”

Volgens Spiering komt het antwoord waarschijnlijk pas als er na veel voorzorgen en piekeren een kostbare muur in het graf zal worden doorbroken. Dat er intussen bijna iedere maand wel een Egyptische minister iets over zegt en daarmee de geruchtenmachine aanjaagt, is begrijpelijk volgens hem:

“Sinds de staatsgreep van generaal Sisi en de algemene onrust in het Midden Oosten loopt het toerisme in Egypte scherp terug. Zo’n nieuw graf is dan prachtig positief nieuws. We zullen zien.”